spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateBerca susţine că locuitorii din Preajba primesc apă otrăvită

    Berca susţine că locuitorii din Preajba primesc apă otrăvită

    Consilierul municipal Eduard Berca, copreşedinte al PNL Târgu-Jiu, a fost sesizat de către mai mulţi cetăţeni, că apa din zona Preajba conţine impurităţi. Eduard Berca susţine că Primăria Târgu-Jiu şi Aparegio pun în pericol sănătatea târgujienilor pentru că locuitorii din cartierul Preajba primesc, la robinete, apă cu amoniu, o substanţă extrem de periculoasă. Co-preşedintele PNL Târgu-Jiu, Eduard Berca, a făcut o sesizare la Direcţia de Sănătate Publică Gorj, după ce Aparegio a refuzat să ofere explicaţii cetăţenilor privind calitatea apei din cartierul Preajba.

    berca

    În urma sesizării depuse de Eduard Berca, DSP Gorj a trimis răspuns prin care arată că apa, facturată de Aparegio ca „apă potabilă”, este neconformă şi conţine amoniu. „Instalaţia de apă potabilă Preajba nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare, pentru că în cadrul programului de monitorizare a calităţii apei s-a înregistrat neconformitatea chimică prin parametrul amoniu”, se arată în răspunsul DSP Gorj, instituţie care îi comunică lui Eduard Berca şi faptul că operatorului, în speţă Aparegio, i s-a comunicat situaţia. Cu toate acestea, oamenilor care locuiesc în cartierul Preajba, Aparegio le facturează apa, ca fiind potabilă, astfel că respectivii târgujieni plătesc pentru apa otrăvită 2,42 de lei pe metru cub. Eduard Berca solicită autorităţilor locale să ia măsurile care se impun şi le somează public să nu mai pună în pericol cetăţenii oraşului.

    Aparegio: „Apa se încadrează în parametrii de potabilitate”

    În replică, Aparegio a transmis un comunicat prin care se arată că apa din Preajba este potabilă şi nu prezintă pericol pentru cetăţeni. „În urma acuzațiilor aduse de consilierul municipal PNL, Eduard Berca, cu privire la calitatea apei din zona Preajba a Municipiului Târgu-Jiu, SC.APAREGIO GORJ S.A. face următoarele precizări: 1. Din punct de vedere al analizelor bacteriologice, apa furnizată populației se încadrează în totalitate în parametri de potabilitate. 2. Din punct de vedere al analizelor fizico-chimice, s-au înregistrat fluctuații la parametrul amoniu peste limitele normale. Câmpul de foraje din Preajba este compus din 4 puțuri de mare adâncime care au avut comportări diferite în timp. A fost monitorizat fiecare puț în parte, iar atunci când parametrii nu au corespuns, apa din acel foraj nu a mai fost introdusă în consum.

    Direcția de Sănătate Publică Gorj a impus un program de monitorizare și găsirea unei soluții tehnice pentru reducerea parametrului amoniu în limite normale. Datorită faptului că depășirile sunt mici, nu sunt riscuri majore pentru utilizatori”, se arată în comunicatul transmis de Aparegio. Totodată se arată că atât DSP cât și laboratorul Aparegio GORJ monitorizează permanent situația. „În urma rezultatelor măsurătorii a fost comandat și executat un studiu de tratabilitate întocmit de ECOIND București. În data de 21.07.2015 va avea loc ședința de deschidere a ofertelor privind lucrări de îmbunătățire a tratării apei din câmpul de foraje Preajba, luând finanțare din fonduri europene”, se mai precizează în comunicat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: