spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateBordeie vechi de 2.500 de ani, descoperite la Târgu Logrești. Descoperirea este...

    Bordeie vechi de 2.500 de ani, descoperite la Târgu Logrești. Descoperirea este extrem de rară

    Bordeie din lemn, care datează de aproximativ 2.500 de ani, au fost descoperite în județul Gorj în urma unor cercetări efectuate de o echipă de arheologi din București în cadrul sitului de la Târgu Logrești. Descoperirea este foarte rară chiar în Europa deoarece au fost găsite bârnele din lemn folosite la construcția acestui tip de locuință.

    Echipa de arheologi a fost condusă de către Radu Bejenaru, directorul adjunct la Institutul Național de Arheologie „Vasile Pârvan” din București. Situl din localitatea Târgu Logrești, satul Măru, datează din preistorie. „Situl de Târgu Logrești este cunoscut de aproximativ zece ani. Am considerat că este important să reluăm cercetările și lucrările nu sunt încă încheiate. Avem un sit preistoric, cu câteva complexe de locuințe și cu o mare cantitate de lemn ars, ceea ce este destul de rar pentru siturile preistorice, pentru că lemnul este perisabil și se degradează, astfel încât nu mai poate fi găsit. Datorită condițiilor solului, fiind un sol mai nisipos, lemnul s-a prezervat și putem afla lucruri extrem de importante privind structura și modul de construcție a complexelor de locuințe din preistorie. Este un sit din epoca fierului, din prima epocă. Este un sit important pentru că acest gen de manifestare este cunoscut prin descoperiri funerare, necropole. În acest caz am găsit și o așezare”, ne explică Radu Bejenaru.

    Lemnul va fi supus unor analize

    Zece bârne au fost descoperite până acum. Lemnul va fi analizat de specialiști. „Ceea ce e interesant, lemnul pe care l-am găsit este foarte important pentru analize ulterioare. O să aflăm ce lemn foloseau și exploatau la vremea respectivă, adică cu 600-700 î.Hr. Este o descoperire extrem de interesant și importantă pentru arheologie. Sunt foarte rare aceste descoperiri în România. Epoca respectivă este cunoscută prin necropole, pentru că așezările nu s-au păstrat. Era vorba de construcții care erau exclusiv din lemn. Din fericire, la Logrești am găsit o asemenea situație. Avem zece bârne de lemn păstrate într-un complex de locuire, ceea ce este foarte important pentru arheologie. Pot fi obținute rezultate deosebite. Toate obiectele vor fi expuse în cadrul Muzeului Județean”, a mai precizat Radu Bejenaru.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: