spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateBrazii, pregătiţi de vânzare

    Brazii, pregătiţi de vânzare

    Câteva zile mai lipsesc până când pomii de Crăciun vor putea fi achiziţionaţi de gorjeni, contra unor sume ce pleacă de la câteve zeci de lei şi ajung la câteva sute. În această perioadă se fac ultimele pregătiri pentru ca din 10 decembrie, în depozitul de fructe de la Preajba şi în Ocol să fie scoşi spre vânzare aproximativ 200 de brazi. Din recolta totală de răşinoase a judeţului, Direcţia Silvică alocă gratuit pomi de Crăciun şi Regiei Naţionale, dar şi personalului instituţiei.

    Pregătirile pentru sărbătoarea Crăciunului nu pot ocoli atracţia principală, bradul, fără de care aceasta nu ar fi completă. Preocuparea nu este doar a gorjenilor, ci şi a Direcţiei Silvice care pune că se fac ultimele pregătiri pentru ca la vânzare să fie scoşi, începând cu 8-10 decembrie, aproximativ 200 de brazi, destinaţi populaţiei. Deşi recolta de răşinoase a judeţului pentru Crăciun şi Revelion numără 860 de pomi, nu toţi sunt destinaţi populaţiei. Ca în fiecare an, Direcţia Silvică are nişte reguli de urmat în privinţa distribuirii speciilor de răsinoase, care includ alocarea unui anumit număr Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva, dar şi angajaţilor instituţiei. În ceea ce priveşte achiziţionarea de către populaţie, aceasta are la dispoziţie, anul acesta, 180 de pomi de sărbători. Numărul este aproximativ similar cu cel de anul trecut, nu sunt diferenţe semnificative la recoltarea pomilor de Crăciun. Din totalul de 860 de bucăţi, 250 de pomi vor merge la Bucureşti pentru a fi distribuiţi altor Direcţii Silvice din ţară care nu au răşinoase şi salariaţii acsetora beneficiază de câte un pom de Crăciun gratuit, conform contractului colectiv de muncă. În jur de 450 de bucăţi vor rămâne la Direcţia Silvică Gorj pentru salariaţii de aici şi pensionarii instituţiei şi mai rămân 180 de pomi care vor fi valorificaţi de populaţie”, a declarat Ovidiu Cârstoc, director Direcţia Silvică. Brazii nu pot fi comercializaţi decât în condiţiile prevăzute de lege, spune conducerea Direcţiei Silvice. „Obligatoriu, pomii de Crăciun se recoltează din teren în baza unui act de punere în valoare şi circulaţia acestor pomi pe drumurile publice va trebui să aibă ca suport un aviz de expediţie şi marca dreptunghiulară a cantonului silvic, amprenta mărcii de pe zona din care se recoltează, aplicate obligatoriu pe cotor. Dacă nu există aceste documente, avizul şi amprenta, pomii se pot confisca”, a mai declarat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice.

    Preţurile nu au suferit mari modificări faţă de anul trecut asigură conducerea Direcţiei Silvice, dar costurile variază în funcţie de înălţime şi cerinţe speciale. Cu 35 de lei poate fi achiziţionat un brad de la 0,70-1,30 metri, dar preţul urcă proporţional cu înălţimea, astfel că o comandă specială pentru un brad de peste 3 metri poate costa o instituţie şi 1600 de lei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: