7.5 C
Târgu Jiu
duminică, mai 31, 2020
Acasă Actualitate Bursă a locurilor de muncă pentru persoanele cu handicap. „Am primit mai...

Bursă a locurilor de muncă pentru persoanele cu handicap. „Am primit mai multe refuzuri“

Prima Bursă a locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilități a avut loc, ieri, 3 decembrie, de Ziua Internațională a acestei categorii de persoane, la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj. Peste 30 de persoane cu handicap au venit să-și caute un serviciu.

Din partea angajatorilor Au participat nouă firme care au oferit 47 de locuri de muncă. „Am avut întâlniri cu persoanele cu dizabilități la Centrul „Christian“ din Târgu Jiu și am promis atunci că vom organiza o bursă special pentru persoanele care se confruntă cu diferite probleme de sănătate. Avem prezenți nouă reprezentanți ai angajatorilor, fiind oferite 47 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe sunt de operatori la mașini de multiplicat, operatori introducere-validare date, dulgher, parchetar, instalator, tâmplar, manipulant mărfuri, tipograf. Șase locuri de muncă sunt destinate pentru cei cu studii superioare: economist, arhivist, asistent manager, contabil. Noi sperăm ca angajatorii să-și găsească forța de muncă necesară din rândul persoanelor cu dizabilități și cei care fac parte din acest grup țină să-și găsească un loc de muncă. Am avut în baza noastră de date zece persoane cu dizabilități, fie ca șomeri indemnizați sau ca șomeri neindemnizați“, a precizat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj. În urma desfășurării acțiunii, o persoană a fost angajată pe loc, iar alte 19 au fost selectate în vederea susținerii unui interviu.

O parte dintre persoanele cu handicap au fost dezamăgite

O parte dintre persoanele cu handicap au plecat dezamăgite de la Bursa locurilor de muncă. „Din păcate, la Bursa Locurilor de Muncă nu am găsit niciun post viabil pe care m-aș putea angaja. M-am interesat la mai multe firme. Mi s-a spus că pentru postul de lucrător comercial trebuie să depun efort fizic și, având o deficiență fizică, nu este posibil să mă angajez pe acest post. La toate celelalte posturi la care am vrut să aplic, am primit mai multe refuzuri, fie că s-a ocupat postul respectiv, fie că nu am studii superioare în istorie sau limbi străine. Ca persoană cu handicap nu m-am încadrat. Nu mai am un loc de muncă de aproximativ patru luni. Am lucrat pe postul de lucrător gestionar la o agenție a Loteriei Române. Acest concurs al locurilor de muncă pentru persoane cu handicap este doar de fațadă și nu există vreo șansă ca să-mi găsesc un loc de muncă, ci doar pe cont propriu“, a spus Isabela Dobrotă.

Robert Gavrilescu, persoană aflată în scaunul cu rotile, spune că legea nu-i dă dreptul să lucreze: „Din păcate, o, parte din persoanele cu dizabilități care au pensie de invaliditate gradul I și II nu au dreptul la muncă, decât dacă renunță la acea indemnizație de 640 de lei sau dacă sunt încadrați la gradul III de handicap au dreptul să lucreze patru ore. Sunt încadrat la gradul I, fiind în scaunul cu rotile. Aștept să se schimbe legislația, pentur că există ceva speranțe în această direcție și că se va scoate din lege că persoana cu handicap este îngrădită să lucreze. Acolo este o nedreptate, pentru că persoanele nevăzătoare, de exemplu, indiferent de grad, au dreptul la muncă, iar persoana cu handicap gradul II sau II nu au acewst drept. Sper că legislația se va modifica pentru că doresc să muncesc, să plătesc impozite. Aștept să se schimbe legislația ca să pot să muncesc și doresc să plătesc impozite“.

Subvenții pentru firmele care angajează persoane cu handicap

Daniel Andrei, directorul Centrului de zi „Christian“ din Târgu Jiu, a precizat că persoanele cu dizabilități primesc consiliere în vederea angajării: „Vreau să felicit AJOFM pentru deschiderea oferită. Este un moment prielnic organizării acestei burse mai ales că astăzi este Ziua Internațională a Persoanelor cu Handicap, la care au venit peste 30 de persoane. Acestea interacționează cu angajatorii, văd care este fluxul pieței de muncă și care sunt așteptările angajatorilor. Persoanele care vin la Centrul de zi Christian beneficiază de anumite servicii prin specialiștii pe care-i avem: asistent social sau psiholog. Încercăm să fim alături de acestea și să le companiem în anumite intervenții cu angajatorii. Sper că măcar câteva persoane să-și găsească un loc de muncă. Firmele sunt deschise, din câte am observat, să angajeze persoane cu dizabilități.

Directorul AJOFM Gorj a precizat că firmele pot să beneficieze de subvenții: „Firmele care angajează persoane cu handicap pot să beneficieze de subvenționarea locului de muncă, în urma subvenției încheiate cu AJOFM Gorj, în sumă de 2.200 de lei lunar, timp de 12 luni. Dacă persoaan cu handicap este absolvent, atunci angajatorul primește subvenția pe o perioadă de 18 luni“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Video: A „încins“ hora în curtea spitalului de fericire că s-a vindecat de coronavirus

https://youtu.be/UIBEWCJ86Bk   Un pacient, în vârstă de 60 de ani, jucat hora în curtea Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, de fericire că a fost externat și...

Bombă pe piața imobiliară din Gorj: sediul BCR a fost cumpărat de un cunoscut om de afaceri gorjean

Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din județul Gorj a dat lovitura pe piața imobiliară. Ilie Ilinca a achiziționat recent sediul BCR...

Tragedie pentru o familie din Bumbești Jiu. O asistentă medicală și bebelușul ei au murit în spitalul din Craiova

Tragedie fără margini într-o familie din Bumbești Jiu. O asistentă medicală a de la Secția Chirurgie a Spitalului Orășenesc Bumbești Jiu a murit la...

Angajată a DGASPC Gorj, confirmată cu COVID-19

O angajată a Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Tg-Jiu a fost confirmată cu noul coronavirus. 21 de angajați ai complexului au...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini