Bust al lui Brâncuși, dezvelit la Casa Artelor „Gheorghe Mecu” din Baia de Fier

0
63

bsut brancusi 4Fundația Cultural-Ştiinţifică „Gheorghe Mecu” din Baia de Fier a organizat ieri, 15 martie, de la ora 11:00, festivitatea de dezvelire a bustului marelui sculptor Constantin Brâncuși, cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la naștere și 60 de ani de la trecerea în neființă.

bust brancusiFundația Cultural-Știintifică „Gheorghe Mecu” din Baia de Fier a organizat miercuri, 15 martie, un eveniment cultural-artistic în memoria lui Constantin Brâncuși. Academicianul Gheorghe Mecu, originar din Baia de Fier, a înființat aici atât un Muzeu Etnografic, cât și o Casă a Artelor, care în 2014 a intrat în „circuitul cultural” al Gorjului. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de trecerea în neființă a Titanului de la Hobița și 141 de ani de la nașterea sa, poetul pr. univ. dr. Gheorghe Mecu, președintele Asociației Cultural-Științifice din Baia de Fier, a decis să organizeze acest eveniment de comemorare a sculptorului.

bust brancusi 3Cu această ocazie, la Baia de Fier, în fața Muzeului Etnografic și a Casei Artelor, a fi dezvelit bustul lui Constantin Brâncuși. Organizatorii manifestării sunt Fundația Culturală „Gheorghe Mecu” din Baia de Fier, CJCPCT Gorj, Consiliul Județean Gorj. „Împreună toți cei care suntem aici, ne-am adunat ca să îi aducem un omagiu lui Constantin Brâncuși. Titanul de la Hobița a fost la Polovragi, iar la Baia de Fier avem Peștera Muierilor, făcând o linie de turism care se leagă cu operele din Târgu-Jiu! Nu cer niciodată nimic, tot ce am făcut aici va rămâne comunității. În iunie vom dezveli bustul lui Tudor Vladimirescu, tot aici la Casa Artelor. Este o mare bucurie faptul că am reușit să organizăm acest eveniment”, a spus poetul Gheorghe Mecu.

Prilej de bucurie

bust brancusi 1La manifestare au participat personalități ale vieții culturale (Ion Cepoi, poetul Nicoale Dragoș, reprezentanți ai unităților școlare din comunele învecinate) și reprezentanți ai administrației publice centrale și locale (Ciprian Florescu de la CJ Gorj, primarii de la Polovragi, Bumbești Pițic, Novaci, viceprimarul din Baia de Fier etc). „Este un prilej de rememorare și de bucurie! (…) Datorită domnului Gheorghe Mecu și sculptorului Sinescu vom dezveli o statuie a lui Brâncuși, aici, la Baia de Fier. Brâncuși ne reprezintă din toate punctele de vedere, datorită lui am devenit cunoscuți în lume. Există două categorii de oameni, unii care s-ar putea numi proprietari de Brâncuși, aceia suntem noi toți, căci ne recunoaștem în Brâncuși. Dar, mai există și negustorii de Brâncuși, dar aici nu sunt ei prezenți. Domnul Mecu a făcut foarte multe lucruri pentru Baia de Fier, pentru cultura gorjenească. Casa Artelor din Baia de Fier și Muzeul Etnografic sunt rezultatul muncii domnului Mecu. Aici au avut loc tabere de pictură și sculptură, concursuri naționale de poezie etc. Să veniți cât mai des aici!”, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here