Cabalinele lăsate nesupravegheate continuă să le dea bătăi de cap şoferilor

1
44

Cetăţenii din municipiul Târgu Jiu fac un nou apel către autorităţi. Aceştia aproape că nu mai suportă prezenţa animalelor în trafic. Zilnic, cabalinele fac slalom printre maşini, punând astfel viaţa şoferilor în pericol. Autorităţile ridică din umeri şi spun că fac tot ce le stă în putinţă. Amenzile aplicate în această situaţie sunt destul de mari, dar chiar şi aşa, există persoane inconştiente care îşi lasă animalele nesupravegheate.

Cabalinele nesupravegheate le dau din nou bătăi de cap şoferilor gorjeni. Pe pagina de facebook a primăriei, pe diferite grupuri, dar şi la telefonul cetăţeanului, şoferii din Târgu Jiu încearcă să facă presiuni pentru ca cineva să le ia în calcul problema cu care se luptă de luni bune: animalele lăsate în libertate pe domeniul public de către proprietari, fiind vorba în special de animale de talie mare, din categoria cabalinelor, care le pun în pericol siguranța circulației participanților la trafic, dar şi pietonilor. Cele mai multe sesizări sunt făcute pentru cartierul Preajba, acolo unde, spun oamenii, caii umbla nestingheriti pe carosabil. Autorităţile ştiu despre aceste probleme, însă chiar şi aşa, nu pot face mare lucru, deoarece nu puţine sunt persoanele care nu conştientizează gravitatea faptelor lor.

,,Din păcate este un fenomen pe care l-am întâlnit destul de des. Echipajele de la ecarisaj lucrează între orele 06.00 şi 20.00, în fiecare zi. Atunci când suntem sesizaţi aceştia merg şi ridică animalele de pe străzi. Din păcate am încercat să luăm legătura şi cu cetăţenii care îşi lasă animalele libere, aducându-le la cunoştinţă că riscă să plătească sume destul de mari pentru a le recupera dacă acestea sunt luate la obor. Invităm cetăţenii Municipiului Târgu Jiu ca de fiecare dată când sesizează astfel de evenimente să se adreseze primăriei Municipiului Târgu Jiu, pentru ca noi la rândul nostru să le putem lua de pe străzi. Taxa pentru a recupera animalul de la obor este 150 de lei, iar pentru fiecare zi pe care gloaba o petrece în locul respectiv se percepe o taxă de 20 de lei”, a declarat Ana Ianc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

De la 1 februarie, inspectorii DSV anunţă că vor relua acţiunea de microcipare a cabalinelor, acest lucru ajutând la identificarea rapidă a proprietarului.
,,Vom da startul campaniei de microcipare, începând de joi, 1 februarie. Echipe de inspectori se vor deplasa în teren, iar acolo unde va fi cazul, animalele vor fi microcipate”, a declarat Nicolae Călescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

Poliţiştii locali ameninţă cu amenzi uriaşe

După ce s-au făcut campanii de înştiinţare a populaţiei, dar şi campanii de microcipare, stăpânii cabalinelor par de neclintit. Aceştia nu încetează să îşi lase caii nesupravegheaţi. Dovadă stau atât amenzile date de poliţiştii locali cât şi sesizările făcute de cetăţenii revoltaţi. Conform legii pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here