Cafenelele cu pisici, un nou mod de a te relaxa în timpul liber

0
62

Pornit din Asia în urmă cu aproape două zeci de ani, conceptul de cafenea cu pisici s-a răspândit cu repeziciune în multe oraşe din întreaga lume. Primul local de acest tip a fost înfiinţat în Taiwan şi a fost denumit „Grădina cu flori şi pisici”, ulterior răspândindu-se şi în insula vecină, Japonia.

Deşi în trecut pisicile aveau o reputaţie negativă, fiind asociate cu elementele oculte şi vrăjitorie, micile patrupede şi-au spălat imaginea şi sunt vedetele noii ere în care trăim. Oamenii din ziua de azi nu doar că acceptă pisici pe lângă casă, ci le-au transformat într-un adevărat simbol de cult. Cu personaje precum „Hello Kitty” şi „Pusheen” fiind adorate de oameni de toate vârstele şi milioane de video-uri cu pisici distribuite pe internet, este lesne de înţeles de ce mai toate capitalele lumii au acum câte una sau chiar mai multe cafenele cu feline.

Motivele pentru care patronii unor astfel de cafenele aleg să deschidă localurile diferă de la caz la caz. Unii dintre ei spun că principalul beneficiu al existenţei acestui tip de local este strâns legat de bunăstarea animalelor. Mai mult de atât, aceştia sunt de părere că afacerile lor influenţează într-un mod pozitiv procentul de adopţie a animalelor fără stăpân. Un alt argument pro este acela că pisicile din cafenele sunt mai uşor de socializat decât cele fără adăpost, intrând în contact cu alte animale şi cu vizitatorii înainte de a fi adoptate. Se poate spune că aceste pisici sunt chiar dresate şi nivelul lor de socializare este per total mai ridicat. Nu în ultimul rând, unele dintre aceste cafenele încearcă să prioritizeze găsirea unei locuinţe pentru pisicile în vârstă sau cele negre, oferind o şansă în plus de adopţie celor ce deseori nu ar fi alese.

SOURCE: Flickr
SOURCE: Flickr

Totuşi, aceste cafenele sunt pentru oameni, nu pentru pisici. Ele aduc beneficii nu doar proprietarilor de animale care vor să bea un ceai cu cei dragi fără să simtă lipsa unui patruped lângă, ci şi celor care dintr-un motiv sau altul, nu pot avea animale. De altfel, acesta este motivul apariţiei unui astfel de concept. Din cauza lipsei de spaţiu, japonezilor care stăteau în chirie li s-a impus de către o parte dintre proprietari să nu deţină animale de companie, situaţie întâlnită destul de des şi în oraşele mari din România.

Dacă până în 2010 în Japonia au fost deschise aproape opt zeci de astfel de localuri, acest curent a ajuns în România abia în anul 2015. După o creştere semnificativă a localurilor în care este permis accesul cu animale de companie, trei cafenele cu pisici au fost inaugurate în Bucureşti, Timişoara şi Cluj.

În cadrul unora dintre aceste cafenele sunt periodic organizate, în colaborare cu ONG-uri pentru protecţia animalelor, activităţi de grup sau târguri cu produse artizanale, fondurile strânse urmând să fie investite în bunăstarea animalelor fără stăpân.

Aşadar, chiar şi într-un oraş în continuă mişcare se simte nevoia unei cafenele de acest tip. Având peste două sute de mii de pisici fără adăpost, reprezentanţii organizaţiilor locale pentru drepturile animalelor s-au gândit că o astfel de idee i-ar putea ajuta în eforturile găsirii unui cămin pentru animalele de pe stradă. Cu ajutorul platformei online pentru antreprenorii începători, Kickstarter, combinaţia de cafenea şi adăpost pentru pisici, „Meow or Never”, are şansa de a deveni realitate. Jumătate cafenea, jumătate adăpost pentru animale, acest proiect se află în momentul de faţă în curs de realizare. Dar, după cum ştim, Las Vegas-ul este popular pentru altceva decât cafenele cu pisici. Aşa cum ne precizează istoria locului, oraşul care nu doarme niciodată oferă o multitudine de distracţii pentru cei cu spirit liber.

Graţie unor idei inovative de afacere precum aceasta, animalele fără stăpân au şanse la o viaţă mai bună iar iubitorii lor îşi pot petrece timpul liber într-un mediu plăcut şi relaxant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here