Cardul da, cititorul ba!

1
19

Distribuirea cardurilor naţionale de sănătate a intrat în linie dreaptă, la fel şi măsura de dotare a medicilor de familie cu cititoare speciale. Ei bine, din numărul total de beneficiari raportaţi la Bucureşti pentru alocarea cardurilor, Casa Judeţeană de Sănătate a reuşit distribuirea prin Poştă la 30 octombrie a 200 de mii de carduri. Controalele efctuate la medicii de familie au scos la iveală unele sincope.

Termenul până la care se estimează finalizarea împărţirii cardurilor este jumătatea lunii noiembrie. Vestea bună este că din totalul de 245 de mii de carduri naţionale de sănătate, câte au revenit judeţului Gorj, în urma evidenţei CJAS de la 31 iulie, a mai rămas o mică parte de distribuit prin Poşta populaţiei. Oricum, în paralel cu distribuirea, se derulează şi dotarea de către medici cu cititoarele de carduri. Din cei 45 de medici verificaţi, doar 10 aveau montate cititoarele. În Târgu-Jiu am verificat cei 45 de medici, dintre care in jur de 10 le aveau achiziţionate şi începuseră să le utilizeze, alţi 30 de medici aveau comenzile plasate la furnizori dar încă nu le sosiseră. 5 medici însă nu aveau nici cititoare şi nici comenzi. Probabil că o dată cu apariţia ordinului preşedintelui CNAS, în cursul acestei luni, la început, când se vor sepcifica şi nişte sancţiuni, cu siguranţă că se vor achiziţiona şi aceste sancţiuni”, a declarat Daniel Bondoc, directorul CJAS Gorj.

Ambele variante acceptate până în 2015

Pacienţilor nu li se va refuza consultarea sau tratamentul vreunei afecţiuni în lipsa cardului de sănătate, pentru că la fel ca şi în cazul reţetei electronice, se va merge in paralel cu cele două metode, clasică şi …cu cititor. “Deocamdată suntem la stadiul de distribuţie. Cei care şi-au achiziţionat cardurile, unii dintre eu şi le-au iniţinializat la medicii de familie care şi –au achiziţionat cititoarele. De la 1 decembrie sau 1 ianuarie, intrăm la faza de testare. Nu se pune problema acum ca neavând cardul de sănătate la tine, să nu beneficiezi de servicii medicale”, a declarat Daniel Bondoc, directorul CJAS Gorj. Faza de testare a cardului naţional cu tot ce implică el, va dura două sau trei luni, spune conducerea CJAS, şi se va face treptat, tocmai pentru a nu apărea sincope, iar eventualele erori să fie corectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here