spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăActualitateCardul de sănătate trebuie deprins!

    Cardul de sănătate trebuie deprins!

    Cum orice sistem medical nou introdus, vine cu sincopele lui, nici implementarea cardului național de sănătate nu face excepție. La aproape 2 săptămâni de la introducerea obligatorie a cardului, medicii din Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență spun că încep să se așeze lucrurile, pentru că marea majoritate a pacienților sunt cooperanți și au înțeles rolul cardului. Au fost însă unele hibe la început și vor mai apărea pe parcurs scăpări până când întreg sistemul va merge… ca uns pe roate.

    Cu noul card de sănătate se văd pași făcuți înainte, încet dar sigur. La consultații medicii specialiști au avut și situații în care pacienții fie nu aveau cardul activat, fie nu îl aveau la ei, dar în marea majoritate a cazurilor bolnavii sunt cooperanți, înțeleg de ce este necesar acest card. În fond pe ei, pe asigurați îi protejează de fraude și îi scutește de un braț de acte pentru care ar trebui să bată și drumuri multe. La întrebarea “Ce părere aveți de acest card de sănătate?”, răspunsul a venit simplu: „Este un lucru bun făcut, este ușor de utilizat, este o evidență, nu mă deranjează să îl am, l-am dat, l-au băgat în cititor și se vede tot. Nu mi se pare că a durat mult timp, am primit rețeta. Știu că fără cardul de sănătate nu aș fi putut primi consultație”, a declarat un pacient.

    Cardul nu este un impediment la consultație

    Practic, o consultație nu are de suferit din cauza acestui card, spun medicii specialiști, care față de stilul clasic de consultație, acum trebuie să se folosească mai mult de tehnică. Zilele de început au fost mai dificile, dar acum cardul este pe calea cea bună. Dar și dacă tehnica mai scârțâie la început, este numai pentru că va dura până la deprinderea utilizării lui. Dar și toate verigile din sistem trebuie să funcționeze pentru a nu mai apărea sincope. În spital le stau medicilor la dispoziție oricând specialiștii IT. „Se introduce cardul, se tastează codul PIN pe care numai pacientul trebuie să-l știe, se salvează, se validează și apare aplicația validată și asta-i tot. Nu e vorba că îmi ia din timpul unei consultații, dar la început a fost foarte greu cu cititorul, cu cardul, cu calculatorul, în prima săptămână, dar acum este mult mai ușor. Dacă merge calculatorul, merg toate, pacientul să aibă cardul validat și să își știe PIN-ul. Nu e nevoie de un instructaj separat, dar se mai blochează calculatorul și atunci apelăm la specialiștii noștri de la IT si ne ajută. I-am chemat și de două-trei ori întro zi”, a declarat dr. Stoichițoiu Cecilia, medic primar medicină internă.

    Personalul medical din spital, sprijinit de informaticieni

    Au fost puși la dispoziție și pași de inițiere pentru medicii, trainingul cu specialiștii IT nu a lipsit, asigură și reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, dar este firesc să treacă un timp pentru ca utilizarea cardului și întreg sistemul să scape de sincope. Nimeni nu se naște învățat și tehnica tot în mâinile medicilor stă. „Specialiștii pentru instruirea personalului au venit, s-a instruit tot personalul în vederea folosirii cardului de sănătate și acum avem în cadrul spitalului un compartiment, unde un băiat angajat pe informatică le rezolvă problemele și îi ajută. În orice caz, din constatarea noastră până acum nu se implementează mai greu decât s-a implementat rețeta electronică. Sunt aceleași sincope care țin și de pacienți și de personalul sanitar în folosirea aparaturii respective” , a declarat dr. Vasile Stănculete, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

    Pacienții, mai protejați în fața fraudei, cu noul card

    Ceea ce interesează de acum încolo prin implementarea cardului național de sănătate este ca fraudele să dispară și interesul pacinetului să fie protejat. Munca nu este împiedicată, mai spune dr.Stănculete, ci durata consultației se prelungește puțin. Durata se prelungește un pic, dar după părerea mea ca practician ne vom încadra în durata celor 20 de minute care trebuie acordate fiecărui bolnav, pentru consultație, înscris în registre, pentru a introduce cardul şi elibera rețeta electronică. Marele avantaj al cardului, după părerea mea, este stoparea furtului din sistem, pe toate planurile și la toate nivelele. Vor putea fi urmărite numărul de consultații și rețetele eliberate”, a declarat medicul Vasile Stănculete, purtător de cuvânt al SJU Târgu-Jiu. Reprezentanții spitalului mai spun că și controalele Casei Județene de Asigurări de Sănătate ce se vor efectua în următoarele trei-șase luni vor arăta rezultate pozitive privind cardul de sănătate.

    Cardul, valabil și pentru viitorii asigurați

    Serviciile de urgență nu necesită prezentarea cardului național de sănătate, dar sunt destule situații in care obligativitatea lui trebuie să intre in rutina siguraților pentru că nu face altceva adecât să faciliteze consultarea și tratarea pacientului corespunzător. Mai pot solicita Casei de Sănătate card pe tot parcursul anului cei care nu au fost asigurați în perioada distribuirii și emiterii lui dar care s-au asigurat între timp sau cei care împlinesc 18 ani și devin asigurați. În lipsa cardului, până la emiterea lui, la nevoie locul este luat de adeverința eliberată de casă, valabilă 60 de zile sau în caz de pierdere-furt, se solicită casei un duplicat, contracost.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: