23.7 C
Târgu Jiu
luni, august 8, 2022
AcasăActualitateCare sunt NOUTĂȚILE de la Rezidențiatul de anul acesta

Care sunt NOUTĂȚILE de la Rezidențiatul de anul acesta

Concursul de Rezidențiat 2016 vine cu noutăți pentru absolvenții care îl promovează. O serie de specialități a căror durată a fost redusă în anul 2010 au fost aduse acum la standarde europene.

mediciO noutate este înființarea specialităților care vizează patologia pediatrică. Astfel, au fost create noi specialități: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică. Curricula pentru aceste noi specialități este în curs de elaborare, având trunchi comun cu specialitatea pediatrie în primii ani. Pentru medicina dentară s-a înființat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentiști din România, specialitatea de pedodonție, cu o durată de pregătire de 3 ani. Câteva dintre specialitățile la care crește durata rezidențiatului sunt: chirurgie toracică (de la 5 ani la 6 ani), cardiologie (de la 5 ani la 6 ani), endocrinologie (de la 4 ani la 5 ani), gastroenterologie (de la 4 ani la 5 ani), geriatrie şi gerontologie (de la 4 ani la 5 ani). Întreaga listă de specilități se găsește în Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.

Demersul Ministerului Sănătății de revizuire a duratelor de pregătire a fost susținut și de Colegiul Medicilor din România. Anul acesta, concursul de rezidențiat va avea loc în data de 20 noiembrie în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu clasificare unică pe țară.

Managerul Vienescu vrea salarii diferențiate la spital

1
Managerul Spitalului Județean de Urgențe din Târgu Jiu încurajează separarea sistemului public de cel privat....

Ambulanțele din Gorj, de multe ori fără medic

0
Județul Gorj rămâne, de multe ori, fără medic pe ambulanțele care intervin la cazurile urgente....
Şcolile de la ţară nu au cabinete medicale

Scandal în cabinetele medicilor de familie

0
În perioada de creștere a numărului de infectări cu coronavirus, medicii de familie din Gorj...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!