Carne tocată infestată cu E-Coli la cel mai mare supermarket din Piața Mare!

0
127

 

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Gorj au descoperit carne infestată cu bacteria E-Coli la supermarket-ul Carrefour din Piața Mare. Aici a fost găsită o cantitate de două kilograme de carne infestată. Aceasta a fost distrusă, însă alte două pungi de carne fuseseră deja vândute. În concluzie, un gorjean a cumpărat, fără să știe, carne infestată și a consumat-o.

În urma unor controale, inspectorii DSV Gorj au găsit la Supermarketul Carrefour din Piața Mare patru kilograme de carne tocată de vită infestată cu bacteria E-coli. Din păcate, până când analizele de laborator au arătat 100% că produsul era infestat, alte două kilograme de carne provenită de la un abator din Vâlcea au ajuns pe masa unui gorjean. Omul habar nu a avut că luase carne de vită cu E-coli! Vestea bună este că bateria E-coli este distrusă prin prepararea la temperaturi înalte a cărnii, însă pentru copii și adulții cu imunitate scăzută, poate fi periculoasă. Inspectorii DSV Gorj au dispus măsuri de dezinfecție la supermarket. „Aveau carnea de vită-era tocată-de la un abator din Vâlcea. Au fost găsite patru kilograme de carne cu această problemă. (…) După ce ni s-a confirmat că era vorba despre E-Coli, am avut o instruire cu administratorii supermarketurilor din județ și le-am spus să ceară actele de analiză, buletinul de analiză al cărnii legat de depistarea E-Coli. Să nu mai cumpere carne fără aceste analize. La supermarketul respectiv am impus măsuri de dezinfecție. Cu toate acestea, alte două kilograme de carne tocată au fost vândute înainte”, a spus medicul Nicolae Călescu, șeful DSV Gorj. Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.

Controale întețite

La nivel național, 10 probe din 96 prelevate din alimente au fost depistate cu bacteria Escherichia Coli verotoxigenă, prezentă în carne tocată de vită şi carcasa de ovină într-un supermarket şi mai multe abatoare din judeţele Gorj, Vâlcea, Sibiu şi Timiş. „În perioada 03.10.2016 – 14.10.2016, în cadrul Planului Naţional de Control au fost prelevate şi analizate un număr de 96 probe, din următoarele categorii de produse: carne (sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, mici vită oaie, carne tocată vită, pastramă oaie afumată, carne tocată mânzat, cârnaţi proaspeţi), lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, caş vacă, brânză telemea, caşcaval, brânză de capră). Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din judeţele Timiş, Călăraşi, Cluj, Botoşani, Gorj, Iaşi, Suceava, Vâlcea, Maramureş, Mureş, Vrancea, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Ilfov, Satu Mare, Sibiu, Prahova, Bucureşti, Neamţ, Bistriţa Năsăud, Buzău”, precizează autoritatea sanitară veterinară.

Atenție la E-coli! Ce să faceți

Atunci când pregătim o bucată de carne de vită infestată cu E-coli, este posibil ca ustensilele din bucătărie să fie contaminate la rândul lor. Chiar dacă vita a fost preparată la temperaturi de pe 70 de grade Celsius, care distrug bacteriile, acestea pot ajunge în organismul nostru dacă am folosit același cuțit pe carnea preparată, fără să îl curățăm bine înainte. Tocătoarele, farfuriile, cuțitele și buretele de bucătărie trebuie spălate foarte bine, cu detergent și apă fierbinte la 60 grade, pentru ca bacteriile să fie distruse și să nu contamineze și alte alimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here