spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateCe a făcut un profesor de la Universitatea „Constantin Brâncuși” cu păsările...

    Ce a făcut un profesor de la Universitatea „Constantin Brâncuși” cu păsările moarte în accidente

    profesor ucb25 de păsări naturalizate au fost prezentate, ieri, într-o expoziție de taxidermie care a avut loc în holul Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Constantin Brâncuși”, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Biodiversității. Piesele expuse fac parte din colecția lui Cătălin Șchiopu, cadru universitar și unul dintre cei mai apreciați taxidermiști din țară. Cele mai multe din păsările prezentate au fost victime ale unor accidente rutiere, printre acestea aflându-se și o specie foarte rară în România.

    profesor ucb 2„Este o colecție personală și reprezintă o parte din munca mea din ultimii zece ani de zile. Fiind cunoscut la nivelul județului Gorj și nu numai, foarte multe persoane mă caută ca să-mi aducă diferite specii de animale și păsări, care au fost, în general, accidentate, ceea ce presupune o muncă mult mai laborioasă, pentru că sunt anumite părți anatomice care lipsesc sau care trebuie reconstituite. Este cea de-a doua expoziție de felul acesta, prima desfășurându-se în anul 2015, în cadrul conferinței „Taxidermia, între artă și știință”. Piesa de bază, care reprezintă și poza de afiș, este o strigă, o specie de răpitor de noapte. A fost găsită de fratele meu pe drumul dintre Rovinari și Moi, în luna ianuarie. Era foarte rău lovită de o mașină, dar pentru că era o specie rară am dorit să o reconstitui. Am lucrat în jur de cinci ore, pentru că am fost nevoit să reconstitui inclusiv craniul păsării, să bat pământ, ca să pot să-i dau forma. Avantajul a fost că penele nu au fost rupte”, ne relatează taxidermistul Cătălin Șchiopu.

    Singurul taxidermist din Gorj

    Animalele și păsările nu se mai reconstituie după metoda clasică, prin împăiere, acum folosindu-se materiale moderne cu o durată mai mare de viață. Cătălin Șchiopu este singurul taxidermist din județul Gorj și unul dintre cei mai apreciați din țară. Acesta ne spune că tinerii evită să se îndrepte către această îndeletnicire: „Trebuie să ai, în primul rând, îndemânare și răbdare, calități pe care tinerii nu le mai au. Mulți abandonează după primele încercări nereușite. Trebuie să ai anumite înclinații și cunoștințe de ceea ce înseamnă modelaj, aranjarea taxonomică a penelor, să ai și stomac puternic, mai ales în cazul celor care provin din accidente”, a mai spus Cătălin Șchiopu.

    pasaripasari 2

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: