Cea mai mare plantație de zmeură din Oltenia va fi în județul Gorj

0
5604

Cea mai mare plantație de zmeură din Oltenia va fi înființată în județul Gorj. Proiectul este derulat de către un tânăr antreprenor din județul Gorj cu ajutorul fondurilor europene. Plantaţia se va întinde pe o suprafaţă de şase hectare în comuna Băleşti.

Proiectul are o valoare de 700.000 de lei. Plantaţia se va numi „Oltenia verde“ deoarece zmeura va fi bio. Andrei Porei, în vârstă de 24 de ani, îşi doreşte ca în următorii ani să ajungă să dețină cea mai mare plantație de zmeură din România: „Proiectul a fost aprobat în anul 2017 şi a început în anul 2018 și constă în înfiinţarea unei plantaţii de zmeură pe o suprafaţă de şase hectare. Va fi singura plantaţia de zmeură bio din Oltenia. Exista o plantaţie în judeţul Olt, dar a dispărut. Îmi doresc să fie cea mai mare plantaţie de zmerură în ţară şi să ajungem la 50 de hectare“.

Prima producție va fi chiar în vara următoare

Plantele au fost achiziționate din Polonia și vor fi sădite în primăvara următoare. Prima producție va fi chiar din vara acestui an: „În luna aprilie se va planta materialul săditor. Vor fi plantate 30 de plante achiziţionate din Polonia. Este un soi patentat în anul 2019. Sunt plante făcute «in vitro» în laborator. Am ales un zoi de zmeură cu fruct mediu, dar cu un gust foarte bun. Fructele pot să ajungă la o lungime de 2,5 centimetri. În vară vom culege primele fructe. Producţia de zmeură va fi de 8-9 tone/hectare“, a precizat tânărul antreprenor.

Zmeură pentru export

Andrei doreşte ca o parte din producţia de zmeură să ajungă în ţări din străinătate, pentru că preţul dublu faţă de piaţa internă: „Vrem să exportăm zmeura în Europa, pentru că o să avem un produs certificat bio, iar preţurile sunt mult mai mari faţă de România. În România, preţul pentru un kilogram de zmeură este de 20-25 de lei, iar în străinătate se dublează. Zmeura este foarte apreciată în Franţa. Avem o maşină frigorifică şi mergem direct la un depozit pentru a le valorifica“.

Deține o plantație de mure

Andrei şi familia sa deţin o plantaţie de mure, dar tânărul antreprenor a dorit să vină pe piaţă cu un produs nou, deoarece a constatat că există o cerere foarte mare: „Avem un hectar de teren cultivat cu mure şi sunt, deja, mulţi producători în Gorj, o parte care au fost iniţiaţi de către noi şi chiar le-am oferit materialul săditor. De asemenea, mulţi reprezentanţi ai supermarket-urilor sau magazinelor ne întrebau, atunci când mergeam să valorificăm murele dacă avem şi alte produse. Anul trecut fost foarte bună la mure. Am reuşit să vindem întreaga cantitate la supermarket-uri din Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea“.

Toate lucrările vor fi efectuate mecanizat

În cadrul proiectului, Andrei a achiziționat și o serie de utilaje, astfel încât toate lucrările vor fi efectuate mecanizat, inclusiv culesul: „Toate lucrările se vor face mecanizat, inclusiv culesul. O să avem şi două containere frigorifice de şase tone fiecare, pentru a depozita fructele“, a precizat Andrei.

Acesta s-a gândit și la o procesare și o păstrare a fructelor în condiții corespunzătoare: „M-am gândit la o continuare şi am pregătit un nou proiect care a fost aprobat, pentru realizarea unei fabrici de procesare şi congelare. Produsele vor fi congelate prin criogenare, care înseamnă o îngheţare instant şi fructele se păstrează mult mai bine. Aștept ca proiectul să primească finanțare“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here