11 C
Târgu Jiu
luni, martie 8, 2021
Acasă Actualitate Cel mai vechi primar în funcție este din Gorj. Conduce o comună...

Cel mai vechi primar în funcție este din Gorj. Conduce o comună de pe vremea comuniștilor

Dacă ar fi să ne luăm după numele celui care conduce comuna gorjeană Căpreni, parcă nimic nu s-a schimbat în această localitate din perioada comunistă și până acum. Emil Cătănoiu se află la conducerea Primăriei Căpreni din anul 1987, atunci când a fost numit vicepreședinte al Consiliului Popular.

Emil Cătănoiu, în vârstă de 55 de ani (PSD), este cel mai vechi primar în funcție din România, fiind la conducerea comunei de pe timpul comuniștilor. „Primul mandat nu a fost obținut în urma unor alegeri. A fost o adunare publică. A fost imediat după Revoluție, în ianuarie 1990. Până atunci îndeplinisem funcția de vicepreședinte al Consiliului Popular, din 1987 și până în 1989, la Revoluție. Din anul 1992, de când s-au organizat alegeri, am avut continuitate la funcția de primar. Când am venit la conducere, ca viceprimar, aveam vârsta de 25 de ani și la 27 de ani am fost primar. Eram cel mai tânăr primar din țară la vremea respectivă. Acum, au mai trecut anii și am îmbătrânit. Era alt sistem atunci. Era regimul comunist la putere. Eu venisem de la oraș. Prima dată mi-a fost greu, dar pe urmă m-am obișnuit cu cetățenii pentru că eram din comuna Căpreni și îi cunoșteam. Am lucrat la o societate de transporturi, unde eram mecanic. Am fost utecist și am ajuns secretar UTC (n.r. – Uniunea Tineretului Comunist) pe Întreprinderea de Transporturi Auto Gorj. Am fost pe la Ștefan Gheorghiu, unde am urmat Academia Politică. Apoi, domnul Bulucea (n.r. – fostul prim-secretar PCR pe județul Gorj) m-a trimis vicepreședinte la Căpreni, pentru că nu am vrut să mă duc pe Șantierul Național al Tineretului de la Motru. Nu am putut să refuz și am plecat la Căpreni“, relatează Emil Cătănoiu.

„Oamenii aveau locuri de muncă“

Cu toate că era reprezentantul PCR, Emil Cătănoiu nu prea era mulțumit de condițiile de viață din sate și spune că aproape toate fondurile erau repartizate dezvoltării marilor orașe: „După Revoluție au început să se dea drumul la investiții și în comuna noastră. Activitatea mergea bine și înainte, dar nu se dădea voie să utilități, cum ar fi gaze și apă, așa cum avem acum. Fondurile erau concentrate pentru marile orașe, unde se făceau investiții mari. Satele nu prea mai aveau viitor. Oamenii aveau locuri de muncă, unii lucrau la CAP, alții la SMA, la petrol, mai erau plecați pe șantiere din județ sau din țară“.

A fost ales primar cu 80% din voturi

Emil Cătănoiu nu a avut emoții nici când s-a pus problema votului. La ultimele alegeri, acesta a fost ales primar cu un procentaj de 80%. Este mulțumit cu ceea ce a făcut dar mai sunt multe de rezolvat: „Am realizat tot ce am promis: gaze, apă, salubrizare, drumuri asfaltate în localitatea în proporție de 80% și mai avem canalizarea care este licitată și urmează să înceapă lucrările. Poate că nu am putut să le rezolv pe toate, dar eu consider că am fost serios în sensul că m-am ținut de cuvânt. Nu mă gândesc de acum dacă o să mai candidez“.

Lipsa locurilor de muncă, cea mai mare problemă

Cea mai mare problemă în localitate o reprezintă lipsa locurilor de muncă. „Mai sunt femei care merg sezonier în străinătate la muncă în agricultură. Cea mai grea problemă o reprezintă lipsa locurilor de muncă“, ne relatează primarul care este de-o viață în fruntea comunei Căpreni.

Locuiește în casa bătrânească

Emil Cătănoiu nu a reușit să strângă o avere foarte mare: „Am casa bătrânească în care locuiesc, am un apartament la Târgu Jiu care a rămas moștenire de la unchi de care am avut grijă, o mașină Skoda și un Cielo pe care i l-am dat fiului meu“.

Nu a schimbat partidul

Primarul comunei Căpreni este pesedist din anul 1994. „Nu am schimbat vreodată partidul și nu îmi place să plec de la un partid la altul. Și dacă o să fiu dat afară, o să rămân un simplu membru“, a mai precizat primarul localității Căpreni.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente