Acasa / Actualitate / Centrală termică montată într-o biserică monument istoric chiar între picioarele unuia dintre ctitori

Centrală termică montată într-o biserică monument istoric chiar între picioarele unuia dintre ctitori

O parte a picturii interioare a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Târgu Jiu, lăcaș de cult vechi peste 200 de ani, care se află pe lista monumentelor istorice, a fost distrusă de un instalator care a montat o centrală termică chiar pe pictura originală a doi ctitori dintre ctitorii bisericii.

Instalatorul nu s-a oprit aici și a montat coșul pentru evacuarea gazelor fix între picioarelor celui care a contribuit la ridicarea lăcașului de cult.

Marius Tudor, un pasionat al clădirilor vechi și al arhitecturii acestora, a făcut descoperirea  șocantă

„Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax şi soţiei sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru şi a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soţia slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813 după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul. Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul şi de Ion“, a postat Marius Tudor pe pagina lui de Facebook.

„Pictura a fost restaurată cu centrala pe perete“

Părintele paroh Popescu spune că centrala este montată de 12 ani și că așa a găsit-o atunci când a venit la biserică: „Centrala este montată de 12 ani. Nu este nimic nou. Este în starea în care am găsit-o când am fost transferat aici. Pictura a fost restaurată cu centrala pe perete de către restauratori profesioniști avizați de Ministerul Culturii și Cultelor, de Direcția de Patrimoniu Bisericesc. Restaurarea a fost finalizată în urmă cu patru ani“.

Direcția de Cultură și Poliția fac cercetări

Pompiliu Ciolacu, directorul Direcției pentru Cultură Gorj, a precizat că s-a deschis o anchetă penală și se efectuează cercetări împreună cu poliția: „Un reprezentant al instituției noastre și un responsabil al Poliției Gorj se vor deplasa mâine acolo și vor efectua verificări. Se va întocmi un proces verbal, iar în urma cercetărilor se va face o propunere“.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*