spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateCetăţenii nu pot fi vaccinaţi antirabic!

    Cetăţenii nu pot fi vaccinaţi antirabic!

    Problema câinilor fără stăpân rămâne majoră, la nivelul judeţului Gorj. Aproximativ 7.000 de patrupede comunitare hoinăresc libere pe străzile localităţilor şi nimeni nu ia măsuri. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj spun că în campania de vaccinare antirabică a câinilor, prea puţine animale au fost imunizate, dar nici sancţiuni nu au fot aplicate. Motivul? Sancţiunile sunt prea mari şi microciparea câinilor prea costisitoare.

    caini-fara-stapan

    Din cele aproximativ 92 de mii de patrupede aflate în Gorj, 80 de mii au stăpân, dar campania de vaccinare împotriva rabiei este aproape inexistentă. Efectivele de animale canine ce au fost vaccinate antirabic în 2015 nu depăşesc un procent de 50% din total. Deşi indiferenţa ar putea aduce tragedii în rândul gorjenilor muşcaţi de câini, explicaţiile reprezentanţilor DSVSA Gorj sunt uimitoare: vaccinarea este făcută decât animalelor microcipate, iar stăpânii patrupedelor nu îşi permit să apeleze la acest program. Halucinant este şi faptul că nu se aplică sancţiuni şi asta pentru că, deşi sunt decise prin lege, amenzile sunt prea mari, între 5.000 şi 10.000 de lei. Dacă până nu demult o soluţie pentru a preveni evenimentele neplăcute provocate de câini era microciparea, acum, se pare că investiţiile în centre de adăpost pentru patrupede ar fi o nouă încercare. „E foarte greu de controlat situaţia! Singurii care pot să predomine situaţia sunt primarii. Însă, la ora actuală nu au spaţii care să asigure bunăstarea animalelor”, a precizat Mircea Covrig, directorul adjunct al DSVSA Gorj. Acum, reprezentanţii DSV Gorj cer o mână de ajutor Consiliului Judeţean să aloce fonduri pentru realizarea de padocuri în localităţile judeţului.

    Primari amendaţi

    Prefectul judeţului Gorj, Alin Văcaru, cere soluţii la rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din judeţ, având în vedere că reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj au exclus de pe listă aşa-zisele soluţii care până acum oricum nu au fost puse în aplicare. Imperios necesară este cunoaşterea unui număr exact de patrupede comunitare din fiecare localitate a judeţului în parte, pentru a se putea interveni, iar pentru aceasta, Văcaru cere o situaţie clară din întreg judeţul Gorj. „Cred că şi domnii primari trebuie să ia măsuri. Dacă ar fi şi amendaţi, poate ar gestiona mai bine. Vreau să îmi prezentaţi şi mie, până săptămâna viitoare, o situaţie cu primăriile unde se află cei mai mulţi câini fără stăpân din Gorj”, a spsu Alin Văcaru, prefectul judeţului Gorj.

    Criză de vaccin antirabic

    Explicaţia inspectorilor DSV ar fi şi faptul că, medicii veterinari şi-au asumat microciparea câinilor, începând cu data de 1 ianuarie 2015, iar aceştia au perceput o taxă prea mare pentru acest program, adică în jur de 50 de lei. Astfel, gorjenii refuză microciparea câinilor, pe motiv că nu au bani, iar vaccinarea antirabică a scăzut simţitor, sub limita normală. Tragediile în care oameni din alte localităţi ale ţării şi-au pierdut viaţa sfâşiaţi fiind de câini au fost date uitării, se pare, neimplicarea organelor abilitate conducând spre alte victime. Alarmant este faptul că, pasarea problemei de la o instituţie la alta întârzie luarea de măsuri, iar dozele de vaccin antirabic lipsesc cu desăvârşire din spitalele întregului judeţ. Situaţia este una critică însă, şi în spitalele din întreaga ţară, urmare a faptului că Ministerul Sănătăţii nu a stabilit un preţ per doza de vaccin. Astfel, nu rămâne decât ca cetăţenii muşcaţi de câini să aştepte stocurile de vaccin…

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: