spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateCheltuieli reduse diferenţiat

    Cheltuieli reduse diferenţiat

    Sindicatele de la cele trei entităţi –Rovinari, Turceni şi SNLO au avut ieri întâlniri cu directorii generali ai unităţilor pentru a identifica problemele existente ca urmare a reducerii costurilor cu 22% . Într-o voce unanimă, sindicatele sunt hotărâte să respecte decizia Colegiului de Coordonare a FNME prin care s-a spus “NU “disponibilizărilor. Concomitent cu această hotărâre, sindicatele susţin şi ideea reducerii cheltuielilor diferenţiat ca şi procentaj, funcţie de productivitate şi de costurile practicate. Astăzi, liderii de sindicat din cadrul Biroului executiv al FNME se întâlnesc din nou la sediul CE Turceni, pentru a continua discuţiile pe marginea programului de disponibilizare.

    Zi după zi, şedinţă după şedinţă! Cam aşa ar putea fi catalogat programul făcut de către directorul viitoarei Companii Electra, Constantin Bălăşoiu, atât liderilor de sindicat cât şi celor trei directori de la Complexurile Energetice şi de la SNLO. Şi pentru ce atâtea şedinţe? Cu un singur plan bine pus la punct se urmăreşte ca acum, în febra pregătirilor de sărbători, sindicatele să cadă la pace şi să accepte programul de concedieri colective făcut nu de directorii generali de la Complexurile Turceni, Rovinari şi SNLO, ci de persoane ce au anumite interese. Practic, mai pe româneşte spus, Ministerul Economiei a decis ce se va face, iar Constantin Bălăşoiu, în calitate de executant, a trasat dispoziţii directorilor generali care, vrând –nevrând, trebuie să le respecte.

    Sindicatele vor date concrete

    Cu un asemenea scenariu, care a îngrozit chiar şi administraţia, ieri liderii de sindicat au participat la o nouă şedinţă cu directorii generali, separat pe unitate în parte. Subiectul? Identificarea problemelor, mai exact a modalităţilor prin care se poate ajunge la reducerea costurilor de 22 %. Liderul de Sindicat de la Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a precizat că “ieri, sindicatele de la fiecare unitate s-au întâlnit cu administraţia pentru a vedea ce probleme sunt. La noi, la Rovinari, nu sunt probleme, avem cel mai mic cost de producţie de 159 de lei pe MW oră“. Important este faptul că reprezentanţii minerilor nu sunt de acord cu propunerea lui Bălăşoiu de reducere a costurilor cu 22 %. “Reducerea costurilor la unităţi, complexuri şi SNLO să se facă în funcţie de productivitatea avută şi de cheltuieli. Reducerea cu 22% să nu se aplice peste tot, ci doar acolo unde sunt costuri mari. Vrem să ni se dea o ţintă a costului, nu să facem reduceri de personal aşa haotic, cum vor“. Nemulţumiri continuă să existe în rândul sindicatelor, cu atât mai mult cu cât la discuţiile de la Turceni nu au participat decât membrii Biroului Executiv al FNME. Pe lângă această nemulţumire mai este şi aceea că, vis-a-vis de programul de disponibilizare, ar trebui consultaţi şi liderii din eşalonul II, lucru confirmat şi de către preşedintele Sindicatului EM Dragoteşti, Marin Zamfir. ”Am luat o hotărâre la Căciulata, aceea de a ne opune procesului de disponibilizare. Programul de disponibilizare ar trebui discutat şi cu liderii din linia II, nu ne-a explicat nimeni de ce trebuie să aplicăm cu toţii reduceri de 22 % şi nu diferenţiat. Este o grabă a administraţiei, mai este de modificat contractul colectiv de muncă“, a mai declarat Zamfir. Preşedintele Sindicatului Jilţ Sud, Vasile Geamănu, consideră că există persoane care dau dispoziţii directorilor de entităţi. “Cineva are un interes. Totuşi, nu trebuie uitat că este vorba de viaţa a 4200 de mineri, nu putem să ne jucăm. Trebuie găsite soluţii“, a spus Geamănu.

    „Trebuie prezentat un buget cât mai repede”

    Liderul de la Cariera Peşteana, Dan Pârvulescu, consideră că mai trebuie continuate discuţiile. „Suntem împotriva disponibilizărilor dar trebuie să vedem şi ce alternative se oferă de către administraţie. De la discuţii lipseşte principalul partener care este statul. Este foarte mult 1820 de oameni la SNLO, dar cred că nu se va ajunge până aici, asta ar însemna explozie socială“, crede acesta. Conştient de gravitatea situaţiei în care se află sistemul minier şi energetic este şi deputatul democrat liberal Severus Militaru, acesta declarându-se şi el a fi total împotriva reducerilor de personal. “Ştiu că este nevoie de reducerea costurilor în industria minieră, dar acestea trebuie să se facă lăsând oamenii să hotărască dacă vor pleca sau nu, trebuie să le prezentăm situaţia exactă, de ce este nevoie de Electra. Mă întrebaţi dacă este vorba de o grabă? Păi trebuie prezentat un buget cât mai repede. Îi voi pune o întrebare domnului Ariton –să îmi spună care este punctul dumnealui de vedere faţă de restructurarea din industria minieră şi energetică, din punct de vedere social. Vreau să văd care sunt măsurile alternative care se asigură. Eu nu voi susţine programul fără măsuri alternative“, a mai declarat, pentru Impact în Gorj, Severus Militaru.

    Disponibilizări în tranşe, angajări în 2012

    La prima vedere nimeni nu vrea să spună concret care va fi viitorul minerilor şi energeticienilor , pe de o parte urmare a faptului că administraţia nu are voie să spună care este planul Ministerului Economiei iar, pe de altă parte, sindicatele nu vor să creeze panică în rândul salariaţilor. Şi totuşi, fostul director general de la Complexul Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, are curaj şi spune lucrurilor pe nume. “Este o grabă mare acum în administraţie, de a face şedinţe peste şedinţe. Ei se gândesc că liderii sunt cu gândul la pregătirile de Crăciun şi nu mai sunt atenţi la ce se urmăreşte în realitate. De altfel, în 2011 vor fi două valuri de disponibilizări. Primul se va termina la 1 martie, când cei peste 4000 de disponibilizaţi vor lua banii şi cel de-al doilea prevede alte 2000 de restructurări“. Ciurel este de părere că acesta este primul semn că Electra se va înfiinţa. “Vom avea reduceri, Electra va intra curată în funcţiune pentru ca apoi să se treacă la angajări de personal, tot în două etape, în funcţie de data de desfăşurare a alegerilor locale şi parlamentare“, a mai spus Ciurel.

    Te-ar mai putea interesa

    3 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: