spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateCiurel nu ştie care este diferenţa dintre cerere de oferte şi licitaţie?!

    Ciurel nu ştie care este diferenţa dintre cerere de oferte şi licitaţie?!

    Fciurelostul manager al Complexului Energetic Oltenia a încercat să explice la o televiziune locală care este diferenţa dintre o licitaţie deschisă şi cerere de ofertă. A dat o explicaţie care demonstrează că nu ştie cum se desfăşoară astfel de proceduri. Laurenţiu Ciurel a dat explicaţiile eronat, în contextul în care discuta cu moderatoarea emisiunii despre contractul de un milion de euro, pe care preşedintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, l-a obţinut în asociaţie cu alte firme. Surse din cadrul CEO spun că cel care a adus în atenţia publică contractul lui Dan Vîlceanu, Viorel David de la Artego, UMR şi Grimex este Laurenţiu Ciurel, prin intermediul ziariştilor unei televiziuni locale. În aceeaşi zi, Ciurel a fost invitat la televiziunea respectivă şi a încercat să arate că acel contract a fost obţinut printr-o procedură care să avantajeze aceste firme şi a explicat: „Cererea de ofertă poate restrânge numărul participanţilor la un număr definit, cât ţi-ai propus să zicem. Ai făcut o procedură prin cerere de ofertă… vrei 3,4 sau 5 participanţi. Pe când la licitaţie deschisă… ele amândouă se derulează prin SEAP, la licitaţie deschisă afişezi şi documentele de licitaţie şi poate să se înscrie la licitaţie, orice firmă doritoare, nu este doar pe bază de invitaţie”, a declarat Laurenţiu Ciurel.

    Ce nu ştie Ciurel

    Conform spuselor lui Ciurel, cererea de ofertă se realizează pe baza unor invitaţii pe care autoritatea contractantă, în acest caz CEO, le face. În acelaşi timp spune că procedura se realizează prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice -SEAP, lucru total greşit, deoarece nu există proceduri care să fie realizate prin SEAP şi pe bază de invitaţii în acelaşi timp. Procedurile pe bază de invitaţii nu se publică în SEAP, acestea se numesc Negociere Fără Publicarea Prealabilă a anunţului de participare -NFP, procedură pe care CEO o aplica foarte des pe vremea când Ciurel conducea compania.

    Diferenţele dintre cererea de oferte şi licitaţie

    Cererea de oferte se face prin publicarea în SEAP a anunţului de participare cu cel puţin 12 zile înainte de data desfăşurării deschiderii ofertelor, iar în cazul unei licitaţii deschise, anunţul de participare se face cu cel puţin 52 de zile înainte de data deschiderii ofertelor. În anumite situaţii prevăzute de lege, acest termen poate fi redus până la 36 de zile. O altă diferenţă este legată de pragul valoric al respectivului contract. Autoritatea contractantă poate alege procedura de cerere de oferte, potrivit legii, dacă valoarea lucrărilor ce urmează a fi atribuite nu depăşeşte 5 milioane de euro. Acesta este şi motivul pentru care Complexul Oltenia a atribuit contractul despre care Ciurel vorbeşte prin cerere de oferte. Peste acest prag trebuie realizată licitaţie deschisă sau o altă formă de atribuire a contractelor agreată de lege. Atât cererea de oferte, cât şi licitaţia deschisă se publică în SEAP şi pot participa toţi operatorii economici interesaţi, numărul firmelor care doresc să participe neputând fi limitat.

    Reacţia lui Vîlceanu

    „Domnul Ciurel dovedeşte că habar nu are despre ce vorbeşte. Păcat că vedem abia acum cât de competent a fost să conducă o companie cu 19 mii de salariaţi, din care au mai rămas 14 mii după mandatul lui. Mă întreb dacă după această dovadă de incompetenţă, PSD-iştii care l-au pus în fruntea companiei au o minimă remuşcare. Mi se pare inacceptabil ca un manager care a condus o companie de talia Complexului Oltenia, aproape 4 ani, să nu aibă cunoştinţe elementare despre procedurile prin care în aceşti ani a atribuit contracte. Reiterez faptul că toate contractele pe care le-am câştigat au fost obţinute numai în urma unor proceduri desfăşurate prin SEAP. Din milionul de euro pe care Ciurel şi propaganda PSD spun că a ajuns la Vîlceanu, lucrările pe care le va realiza firma la care sunt acţionar sunt în valoare de puţin peste 200 de mii de lei”, a declarat Dan Vîlceanu, preşedintele PNL Gorj.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: