CODUL RUTIER, schimbat prin CODUL PENAL! Vezi ce RIȘTI de acum încolo dacă greșești la volan

0
19

Modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală va avea efecte și asupra infracțiunilor prevăzute în Codul Rutier. Vestea proastă este pentru șoferii care consumă alcool la volan. Iată ce pedepse riscați!

Trafic infernal pe străzile din Târgu-JiuProiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală va avea efecte şi asupra infracţiunilor prevăzute de Codul Rutier. Astfel, cei care sunt prinși la volan de polițiști cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge vor face închisoare între unu și 5 ani- în cazul în care au produs un accident cu victime. La fel vor păți și cei aflați sub influența drogurilor.

Pedepse mult mai drastice

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal prevede pedepse drastice pentru șoferi. Legiuitorul mai are în vedere și situația în care, ulterior producerii unui accident cu victime, autorul acestuia consumă alcool, substanțe stupefiante sau medicamente asimilate acestora până la recoltarea probelor biologice, să fie pedepsită cu închisoare de la unu la 5 ani. Aceeași pedeapsă ar putea fi aplicată și conducătorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere. Consumul de medicamente cu efecte similare produselor sau substanțelor stupefiante, după producerea accidentului de circulație și până la sosirea poliției la fața locului nu constituie infracțiune dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto.

Cresc amenzile

Amenda maximă, de 9.600 de lei, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite. De asemenea, cu 9.600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii care sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Potrivit noului Cod Rutier, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here