Comisarii de la CJPC, în acţiune

0
11

Acţiuni de prevenire şi control privind calitatea şi modul de comercializare a produselor specifice de Sfintele Paşti sunt demarate în această săptămână de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Gorj. Până în prezent au fost verificaţi un număr de 14 operatori economici din Târgu-Jiu şi judeţ, iar pentru nereguli au fost aplicate sancţiuni.

În municipiu Târgu-Jiu şi localităţile Băleşti, Ţicleni, Urdari şi Turceni au fost verificaţi operatorii economici 11 dintre aceştia încălcând legislaţia protecţiei consumatorilor cu privire la etichetarea produselor alimentare, indicarea preturilor, dar şi încadrarea produselor alimentare în data limită de consum sau modul de respectare a condiţiilor de depozitare şi comercializare. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat un număr de 11 sancţiuni cu amendă contravenţională în valoare de 30.000 lei. Comercianţii cu neconformităţi nu vor scăpa nepedepsiţi, asigură conducerea instituţiei. Mai mult, acţiunile întreprinse de CJPC Gorj continuă cu predilecţie în zonele cu o afluenţă ridicată de consumatori (pieţe agroalimentare, supermarketuri) din Târgu-Jiu şi judeţ. Nu vor lipsi dintre măsuri, în perioada Sărbătorilor Pascale, controale de conformitate, urmărind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate pentru produsele alimentare. O dată cu îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate consumatorilor se va avea în vedere şi îmbunătăţirea sistemului de transmitere şi urmărire a reclamaţiilor primite la CJPC, dar şi soluţionarea acestora.

Sfaturi pentru consumatori
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor vine cu o serie de sfaturi şi recomandări pentru consumatori, valabile în această perioadă. „Pentru a evita situaţiile în care, din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine, în ajunul sărbătorilor pot fi achiziţionate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa dvs., vă recomandăm următoarele:
• Acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii agenţi economici vor profita de această perioada pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora;
• Urmăriţi cu atenţie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare pe care doriţi sa le cumpăraţi si refuzaţi-le pe acelea pentru care aveţi suspiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţa;
• Refuzaţi produsele alimentare care prezintă urme de mucegai şi care au data limită de consum sau/şi cu termenul de valabilitate expirat;
• Refuzaţi produsele alimentare preambalate care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării si a conţinutului;
• La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi si păstraţi bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
• Să conştientizăm, că un preţ prea mic la produsul oferit poate ascunde un produs contrafăcut sau un cântar dezechilibrat”, se arată într-un comunicat emis de instituţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here