spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateCondescu versus energia eoliană

    Condescu versus energia eoliană

    Liderul minerilor din Oltenia, Marin Condescu, a declarat razboi energiei nepoluante dar şi Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Condescu spune că nu renunţă la greva generala din 10 ianuarie şi acuză ANRE ca fiind un Guvern paralel care ia decizii preferenţiale.

    Oltenia produce 75 % din producţia de energie şi este inacceptabil, în opinia reprezentantului FNME, Marin Condescu, „ ca această zonă să fie exploatată ca o colonie. Vrem ca parlamentarii trebuie să-şi aducă aportul. Coloana vertebrală a României merită mai multă atenţie”. Condescu a susţinut, în conferinţa de presă organizată, că provocările pentru industria minieră sunt majore şi că trebuie făcut faţă acestora. Liderul minerilor şi energeticienilor consideră că este momentul să se spună lucrurilor pe nume, cu atât mai mult cu cât, prin angajamentele asumate, România trebuie să reducă cu 20% emisia de gaze. Acesta este de părere că s-a încercat de către producătorii de energie biomasă a se demonstra că producţia de energie eoliană este mult mai rentabilă şi că perdanţi să fie producătorii de energie pe cărbune. Condescu crede că în lipsa strategiei energetice vom asista la un haos total. “Toţi producătorii de energie eoliană primesc, pe 2 certificate verzi, 110 euro, pe ei nu-i mai interesează cu cât vând iar când produce, centrala eoliană intră în sistem şi orice producător este dat afară. În România acum se dau 200 de MW în acest sistem. Energia eoliană este pentru ţările bogate„, spune Condescu. Mai mult decât atât, preşedintele FNME se declară a fi net împotriva energiei eoliene, care „profită de lipsa de legislaţie. În condiţii de normalitate, toţi producătorii de energie eoliană ar trebui sa aibă contracte ferme cu producătorii în bandă, care sunt termocentralele. Nu există astfel de contracte şi se profită de lipsa de legislaţie“. Liderul energeticienilor, în funcţie de estimările făcute, crede că 4000 MW sunt gata până 2013 – 2015, dar în martie 2011, doar 800 de MW de la OMW vor intra pe piaţă.

    Vulnerabilitatea lui Condescu şi Videanu

    Îngrijorat de situaţia actuală, Condescu a ajuns la concluzia că toate aceste provocări duc la vulnerabilitatea producătorilor de energie pe cărbune care, din lipsă de resurselor financiare şi datorită constrângerilor, trebuie să facă investiţiile necesare pentru a funcţiona până în 2013. Curios este faptul că aceeaşi îngrijorare o afişa şi fostul Ministru al Economiei, Adriean Videanu, la conferinţa de presă ţinută săptămâna trecută la sediul PDL Gorj. Mai exact, joia trecută Videanu a precizat faptul că “atrag atenţia: dacă Electra nu se înfiinţează, sistemul energetic va avea o vulnerabilitate“. Expresii identice ce ar putea indica legătura de colaborare, existentă şi acum, între actualul prim vicepreşedinte PDL şi liderul minerilor şi energeticienilor, cu atât mai mult cu cât chiar în ziua participării lui Videanu la şedinţa CODA, Condescu a fost văzut ieşind din curtea pensiunii din Cartierul Bârşeşti unde au fost cazaţi cei doi politicieni.

    30 de euro pe certificat

    Condescu nu este mulţumit de situaţia actuală, nici prin prisma faptului că doar până în 2013 certificatele de dioxid de carbon se dau gratuit, urmând ca din 2014 termocentralele să trebuiască să cumpere certificatele de pe piaţa liberă. Dacă în prezent un certificat se cumpără la preţul de 24-25 de euro pe MW produs, din 2013 acestea vor ajunge la 30 de euro, iar pentru fiecare megawat produs este nevoie de un certificat. Conducerea USMO consideră că, fără luarea de măsuri în acest domeniu, nu este un viitor tocmai încurajator pe piaţa energetică din Oltenia. În opinia lui Marin Condescu, „singura soluţie este ca prin măsurile luate să fim competitivi iar, prin înfiinţarea Electra, activitatea de producere a energiei pe cărbune nu se va închide. Dar pot să vă asigur că Electra se va face în ciuda piedicilor puse de către cei care au interesul şi care câştigă un milion de euro pe zi, pentru fiecare întârziere. Trebuie să îndreptăm această situaţie“. Liderul de sindicat de la Minerul Rovinari, Marin Golea, se arată şi el deranjat de situaţia actuală, în condiţiile în care producătorii de energie eoliană au obţinut avize dar şi avantaje. „Au dat avize pentru 5300 – 5400 de MW care reprezintă un real pericol. Au intrat treptat pe piaţă 200 de MW iar, până al anul, trebuie să se finalizeze investiţiile. Există semnale că unii producători de eoliană ar vrea să se retragă. Este o situaţie grea şi sunt lucruri care dau de gândit“, crede Golea.

    Te-ar mai putea interesa

    6 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: