Construcția hidrocentralei pe râul Jiu, anulată de magistrați! Asociațiile pentru mediu au câștigat

0
35

Asociațiile Bankwatch România și Neuer Weg au câștigat în instanță procesul pentru anularea autorizațiilor de construire emise pentru o hidrocentrală pe râul Jiu. Proiectul, promovat de SC Hidroelectrica SA, este amplasat în interiorul Parcului Național și Site-ului Natura2000 „Defileul Jiului”, punând în pericol toate speciile protejate în interiorul acestora.

Emiterea celor două autorizații de construire a fost nelegală, întrucât au fost emise fără evaluări de mediu care ar fi stabilit în ce condiții tehnice acest proiect nu pune în pericol speciile protejate. Curtea de Apel București a anulat în data de 14.12.2017 autorizațiile de construire emise de Consiliile județene Gorj și Hunedoara. „În aceste condiții, solicităm investitorului SC Hidroelectrica SA să înceteze de urgență construirea hidrocentralei și să demareze un proces de evaluare a distrugerilor ariei protejate ce a avut loc până acum, readucerea acesteia la situația inițialăIn același timp, solicităm demararea procedurii de analiză a impactului proiectului asupra ariilor protejate și de identificare a alternativelor de construire care să permită realizarea proiectului fără afectarea factorilor de mediu“, a declarat Cătălina Radulescu, avocat și membru al Bankwatch România, citată de agențiile de presă.

Iată soluția instanței de judecată: „Soluția pe scurt: Admite recursul. Casează în parte sentinţa civilă nr. 4021/22.06.2017 a Tribunalului Bucureşti şi rejudecând dispune: Respinge excepţia tardivităţii invocării excepţiei de nelegalitate. Respinge excepţia de nelegalitate ca neîntemeiată. Admite acţiunea. Anulează autorizaţia de construire nr. 7/2016 emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara şi autorizaţia de construire nr. 16/2012 emisă de Consiliul Judeţean Gorj. Menţine în rest sentinţa recurată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 14.12.2017”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here