spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateContinuă conflictul dintre Inspectoratul Școlar și Primăria Turburea. Copiii de la grădiniță...

    Continuă conflictul dintre Inspectoratul Școlar și Primăria Turburea. Copiii de la grădiniță au de suferit

    Conflictul dintre Inspectoratul Școlar Județean Gorj și conducerea Primăriei Turburea cu privire al mutarea grădiniței din satul Poiana continuă, în timp ce zeci de copii de la grădiniță au de suferit deoarece învață într-un spațiu vechi și neadecvat, iar clădirea modernă construită din fonduri europene este goală. Între cele două imobile este o distanță de aproximativ 30 de metri, dar condițiile oferite sunt ca de la cer la pământ. Autoritățile nu au reușit să găsească o soluție pentru a muta grădinița. Conducerea Primăriei comunei Turburea susține că Inspectoratul Școlar Județean Gorj se opune mutării într-o clădire cu condiții corespunzătoare, în timp ce reprezentanții ISJ Gorj susțin că imobilul nu are avizele necesare pentru a fi deschis.

    „O echipă formată din trei inspectori școlari s-a deplasat în satul Poiana, comuna Turburea, pentru a analiza situația clădirii nou-construite, dar și informațiile privind mutarea unei grupe mixte de preșcolari și a unei educatoare (de la Grădinița Cocorova) într-un spațiu fără avize de funcționare din partea DSP, ISU și ARACIP.

    S-a constatat că aspectele sesizate se confirmă, în corpul respectiv de clădire aflându-se o doamnă educatoare și preșcolarii de la grupa acesteia.

    Primăria Turburea a emis o adresă imperativă către doamnele educatoare de la grădinițele din satele Cocorova, Șipotu și Poiana, prin care se cere mutarea grupelor în spațiul nou creat, deși această clădire nu are avizele necesare. Cu toate acestea, corpul profesoral de pe raza județului Gorj încă se subordonează Inspectoratului Școlar Județean. Ca urmare a  lipsei acestor avize necesare funcționării, corpul de clădire din satul Poiana NU face parte din rețeaua spațiilor școlare din județul Gorj, orice activitate didactică desfășurată acolo nefiind girată de I.S.J. Gorj.

    Facem din nou precizarea că obținerea avizelor de funcționare a unui spațiu nou, cu destinația educație, intră în sarcina autorității locale pe raza căreia se află amplasat respectivul spațiu.

    În situația de față, Primăria comunei Turburea este direct răspunzătoare pentru depunerea documentației de obținere a avizelor necesare din partea ISU, DSP. Aceste  documentații fie nu există, fie nu sunt finalizate la instituțiile menționate.

    Nu există, de asemenea, un aviz din partea ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), întrucât obținerea acestui aviz implica, obligatoriu, deținerea avizelor anterior menționate.

    I.S.J. Gorj s-a declarat de la bun început deschis spre orice acțiune menită să îmbunătățească desfășurarea actului didactic în cele mai bune condiții, atâta timp cât documentația este conformă. Mai mult decât atât, I. S. J. Gorj a informat autoritatea locală cu privire la acest aspect în mod repetat și considerăm că acuzele publice aduse instituției noastre sunt nedrepte si nefondate“, a transmis conducerea ISJ Gorj.

    Primar: „Este o acțiune politică“

    Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea, spune că „Când se demarează un proiect pe fonduri europene fără avizele ISU, DSP și Mediu nu se poate începe. Aceste avize sunt date pentru acest proiect. S-a făcut și recepția lucrării. Acum trebuie să merg din nou și să înnoiesc avizele. La începutul anului școlar vine o echipă mixtă de la DSP, Prefectură și Inspectoratul Școlar și i-am luat special să vadă grădinița. În luna august când am transmis rețeaua școlară, nu am transmis că se vor muta în grădinița nouă, pentru că nu știam când se va finaliza, dar, ulterior, am făcut o nouă solicitare pentru a modifica rețeaua școlară. La spațiile în care funcționează acum există avize la toate grădinițele? Voi găsi o soluție, dar îmi este necaz că cei mici au toate condițiile în această clădire, iar ei învață într-o clădire cu grupul social în curte, unde mai vin și copiii de la școală. În noua clădire care stă goală există toaletă la fiecare clasă. Sunt patru toalete în interior și baie. Clădirea mai dispune de încălzire centrală, climatizare, videoproiector și alte facilități.

    Este o acțiune politică la mijloc. O să depunem documentele necesare, pentru emiterea avizelor, dar cred că acestea pot fi obținute și între timp, așa cum se întâmplă în cazul altor școli“.

    Dana Constantinescu, inspectorul general școlar, susține că spațiul în care învață acum copiii este autorizat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: