spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateCopiii cu dizabilităţi, instruiţi pentru viaţă

    Copiii cu dizabilităţi, instruiţi pentru viaţă

    Copiii cu dizabilităţi au şansa unei vieţi mai bune datorită unor oameni de bine care se implică în proiecte de ajutorare şi sprijin a copiilor aflaţi în nevoie. Pe această premisă au mers şi organizatorii seminarului de instruire pentru viaţă independentă, din cadrul Fundaţiei Motivation.

    12 copii cu dizabilităţi şi membri de familie din Târgu-Jiu şi judeţul Gorj participă în perioada 23-25 martie, la un stagiu de instruire pentru viaţă independentă organizat de Fundaţia Motivation România. Seminarul urmăreşte creşterea capacităţii copiilor cu dizabilităţi de a deveni membri activi ai societăţii prin dobândirea de informaţii şi abilităţi practice de viaţă independentă, ceea ce le sporeşte şansele să se integreze socio-profesional. Evenimentul este parte a proiectului „Reţea pentru incluziune” cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013-Investeşte în OAMENI!”. Potrivit voluntarilor, „scopul proiectului „Reţea pentru incluziune” este dezvoltarea unei reţele de servicii de calitate şi înalt specializate pentru persoanele cu dizabilităţi din România care să ducă la dezvoltarea unei societăţi incluzive în care participarea tuturor membrilor este incurajată şi respectată”.

    Viaţă independentă pentru persoanele cu dizabilităţi

    Copiii cu probleme, dar şi părinţii acestora s-au arătat interesaţi de iniţiativa organizatorilor, deoarece au învăţat cum să manevreze singurulo lor mijloc de transport, cum să facă faţă unei situaţii dificile, dar şi ce alternative au, în lupa cu viaţa şi societatea în care trăiesc. Mai mult decât atât, aceştia au fost foarte atenţi la demonstraţiile voluntarilor şi ei de altfel aflaţi în scaunul rulant, care au încercat să îi înveţe utilitatea unui astfel de scaun şi cât de mult contează să te foloseşti în totalitate de el. Proiectul „Reţea pentru incluziune” este un proiect strategic cu durata de trei ani care este implementat la nivelul a trei regiuni: Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, Regiunea de Dezvoltare Centru si Regiunea de Dezvoltare Sud Vest Oltenia. În judeţele Prahova, Sibiu şi Mehedinţi a fost înfiinţat câte un Centru de Training Regional. În cadrul acestora se organizează evenimente de instruire pentru viaţa independentă pentru persoane cu dizabilităţi motorii la nivel regional. Prin dezvoltarea de parteneriate la nivel local este stimulată implicarea în viaţa comunităţii a persoanelor cu dizabilităţi. Potrivit instructorului voluntar, Florin Şelău, „se desfăşoară un stagiu pentru persoane cu dizablităţi, medii, organizat de Fundaţia „Motivation România”. Este un eveniment în cadrul proiectului « Reţea pentru incluziune ». Avem un stagiu de copii, în astfel de stagii îi învăţăm tehnici de manevrare ale scaunului rulant, poziţionarea corectă a scaunului rulant, mai ales în cazul copiilor. E foarte important ca părinţii să ştie drepturile pe care le au în comunitate. Am vorbit şi despre partea emoţională care se instalează în familiile care au astfel de copii, în îngrijire. Încercăm integrarea lor în societate, să rezolvăm probleme lor. Cu siguranţă părinţii sunt foarte receptivi la activitatea noastră”.

    Copiii cu handicap au şansa la o viaţă normală

    Copiii cu dizabilităţi desfăşoară o luptă continuă de integrare în societate, în comunitatea în care trăiesc. Ei sunt priviţi ca „verigi slabe” şi nu ca adevăraţi eroi, care trec peste obstacolul „sănătate” şi înfruntă problemele de zi cu zi, cu stoicism şi verticalitate. Mai mult decât atât, majoritatea persoanelor cu dizabilităţi sunt acceptate greu în şcolile normale, chiar dacă nu au nici cel mai „mic” handicap intelectual. Părinţii sunt informaţi în aceste campanii despre metodele de prevenire ale acestor probleme, dar şi de modul de abordare a situaţiei, atunci când în centrul familiei, se află un copil cu o dizabilitate. Voluntarii Fundaţiei Motivation fac astfel de campanii destul de des şi oferă sprijin necondiţionat persoanelor cu handicap. De menţionat este faptul că în judeţul Gorj, astfel de cazuri sunt frecvente, iar numărul copiilor cu handicap a crescut vizibile, ajungându-se la o cifră de 1050 de copii.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: