spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateCorupția din Liceul Țicleni, premiată de Ministerul Educației

    Corupția din Liceul Țicleni, premiată de Ministerul Educației

    premiere liceu ticleni

    Până acum câțiva ani, să îți apară numele într-un dosar penal era motiv de discreditare publică. În prezent, acest lucru sau, mai grav, petrecerea unei nopți în arestul Poliției îți garantează accesul spre o funcție publică, sprijinit, bineînțeles, politic. Problema este, însă, că până și demnitatea și integritatea din sistemul educațional au început să putrezească. Drept dovadă, corupția, nepotismul și rezultatele proaste au devenit criterii de selecție și, mai mult decât atât, chiar de premiere la nivelul Ministerului Educației. O dovadă clară în acest sens este Liceul Tehnologic Țicleni, recent desemnat drept „Școală Europeană”. Ori, cu siguranță nu ar mai fi primit premiul dacă anul trecut ar fi avut mai mult de 16 promovați la Bac, din 120, și dacă directorul instituției, Mihai Istrate, nu ar fi trebuit să dea cu subsemnatul în fața organelor de cercetare penală pentru că trebuie să justifice 150.000 de lei, fonduri europene, care nu au ajuns la cine trebuiau să ajungă. Așadar, corupția se premiază. Și nu de oricine, ci chiar de Ministerul Educației.

     

    Un ministru cu mult… curaj

     

    O singură instituție de învățământ din județul Gorj, respectiv Liceul Tehnologic din Țicleni a fost premiat în cadrul Competiției Naționale „Școala Europeană”, pe 17 iunie, la Palatul Parlamentului, chiar de către ministrul Adrian Curaj. Instituția de învățământ a fost în competiție cu alte 117 unități școlare din țară, primind certificatul „Școală Europeană – 2016”, o distincție unică în rândul școlilor din Gorj. Este o chestiune lăudabilă, numai că această apreciere vine în contextul în care „școala europeană” de la Țicleni este departe de o instituție de învățământ de nivel mediu, cu atât mai puțin de una caracterizată de „performanță și excelență”. În fapt, am putea spune, făcând un joc de cuvinte, că ministrul Adrian Curaj a avut destul de mult… curaj să dea un premiu de excelență unei instituții de învățământ de la care, anul trecut, au promovat mai puțin de 20 de elevi examenul de Bacalaureat, din circa 120! Iar asta înseamnă orice, numai „performanță și excelență”, nu. Bine, poate, anul acesta, s-a apelat la clarvăzători și vrăjitoare care dau în bobi și la Minister se știe deja că procentul de promovabilitate va fi unul mai mare, măcar cât de cât acceptabil, având în vedere distincția.

     

    Mizerii cu iz penal, pe bani europeni

     

    Faptul că nu prea trec elevii Bac-ul nu este, însă, cea mai mare problemă a Liceului Tehnologic Țicleni, ci faptul că instituția de învățământ prezintă un mare interes pentru organele de cercetare penală. Motivul: o sumă de circa 150.000 de lei, bani europeni, pentru derularea unui program de formare profesională, care nu au ajuns unde se presupune că ar fi trebuit să ajungă. În fapt, circa 60 de persoane au fost instruite, în cadrul unui proiect finanțat prin Comenius Regio, cursanții primind, cel puțin scriptic, o diurnă de 1.600 de lei, în total, pe toată durata studiilor, precum și catering. Spunem scriptic pentru că, faptic, au mâncat covrigi și pateuri cu brânză, cumpărate cu bani din propriul buzunar, cateringul lipsind cu desăvârșire. Însă banii, circa 108.000 de lei, s-au plătit. Cui și în baza a ce, nu se știe, probabil, decât de către cei care au plătit și cei care au încasat. Bine, poate și de către organele de cercetare penală care, așa cum spuneam, sunt foarte interesate de această „școală europeană” de la Țicleni.

     

    Cu mâna în banii de diurnă

     

    Pentru ca peisajul măgăriilor să fie complet, cursanții, pe lângă faptul că și-au plătit mâncarea, s-au trezit și cu diurna înjumătățită. Adică, în loc de 1.600 de lei, au încasat doar vreo 800 de lei, însă au fost puși să semneze pe suma întreagă. Asta pentru că, probabil, s-a gândit cineva că sunt proști, nu știu ce semnează și, oricum, ar trebui să se mulțumească pentru că îi învață să folosească un calculator. Ba mai mult, au fost și „instruiți” ce să spună dacă îi ia cineva la întrebări. Dar, despre asta, într-o ediție viitoare. Deocamdată, este suficient de spus că au primit „ordin” să se prezinte la instruire și avem și dovezi în acest sens. Așadar, în concluzie, 108.000 de lei din catering plus vreo 48.000 de lei din înjumătățirea diurnei, ies cam 150.000 de lei, pe care, acum, îi caută toată lumea: și cine i-a plătit, și cine i-a încasat și, mai ales, procurorii.

     

    „Rușine!” CNTV, „Ecaterina”, „Spiru” etc…

     

    Pentru asta și pentru toate celelalte menționate anterior, însă, Liceul Tehnologic Țicleni a primit distincția de „școală europeană”. Nu putem spune decât că ar trebui să le fie rușine celor care conduc instituțiile de învățământ de prestigiu din județ, gen Colegiul Național „Tudor Vlarimirescu”, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, „Spiru Haret” și altora, pentru că nu sunt în stare să facă ceea ce trebuie pentru a fi premiați de Ministerul Educației. În necunoștință de cauză vizavi de criteriile ministeriale de premiere, oamenii care conduc aceste colegii se axează pe tâmpenii gen promovabilitate mare la Bac, elevi olimpici trimiși la concursuri naționale și internaționale, prostii din astea. Ar trebui, totuși, să ia niște lecții despre „cum stă treaba” la Țicleni…

     

    Mihai Popescu

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: