Crește peste opt milioane de râme. Produce un îngrășământ bio cu rezultate uimitoare

0
6596
Daniel Pasăre

Daniel Pasăre, în vârstă de 33 de ani, din municipiul Târgu Jiu, deține o fermă neobișnuită în care crește peste opt milioane de râme, care produc un îngrășământ bio cu rezultate uimitoare în creșterea şi productivitatea plantelor. Producția se poate chiar dubla în urma folosirii îngrășământului produs de râme, în funcție de sol.

Potrivit tânărului gorjean, humusul produs de râme este cel mai bun îngrășământ organic care există şi este ideal pentru agricultură, silvicultură, horticultură sau oricare activitate unde se cere folosirea îngrășămintelor naturale sau chimice. „Trecând prin organismul râmelor, resturile organice sunt descompuse în elemente de baza pe care planta le asimilează direct“, ne spune Daniel Pasăre. Acesta şi-a denumit îngrășământul „Bio Humusu Gorjenesc“.

„După folosirea râmelor în gunoiul de grajd rămâne acea micoză care ajută la dezvoltarea microorganismelor în pământul respectiv şi creşterea PH-ului. Folosindu-l la orice cultură, ne ajută să creştem producţia între 18 şi 80%, în funcţie de solul unde în folosim. Unde există un sol sărac în humus va însemna o creștere a producției cu 18-20%, iar dacă plantele se găsesc într-un sol cu un humus crescut, atunci producția va fi mai mare cu 70-80%“, ne explică Daniel Pasăre.

Le asigură râmelor doar bălegar de cal

Gorjeanul creşte în ferma sa râme din specia Hibridul Roşu de California. „Consumă pe zi un gram de gunoi de grajd şi se înmulțește de patru ori pe an. Este cel mai productiv hibrid pe care l-am găsit în piaţă“, spune Daniel.

Hrana are un rol important în creșterea râmelor. „Calitatea humusului depinde de hrana pe care ramele au primit-o. Spre exemplu dacă acestea au fost hrănite cu mâlul din reţelele de canalizare sau din gropi de gunoi, humusul ar putea conține urme de metale grele, care-l face neutilizabil in agricultura. Cu toate acestea, humusul obținut din procesarea gunoiului de grajd provenit de la vite şi cai are cele mai bune însuşiri şi este de cel puţin şase ori mai calitativ decât cel obţinut din resturi organice biodegradabile din gropile de gunoi“, ne explică Daniel.

Daniel le dă râmelor sale doar bălegar de cal pentru că proprietățile sale sunt mult mai bune. Acesta folosește pentru a-şi hrăni râmele doar bălegar de cal. „Ajută la formarea micro organismelor care se află în el deja. Avem un anumit procedeu de hrănire. Se administrează o dată la două săptămâni o cantitate de gunoi de grajd. Se aplică la două săptămâni cinci – zece centimetri strat de mâncare proaspăt, la care se adaugă şi apa din fântâna noastră“, a precizat Daniel.

Cum se cresc râmele

Creşterea presupune o studiere a modului de existență a acestor vietăți. Râmelor nu necesită o îngrijire zilnică. „Este o activitate uşoară, dar este nevoie să cunoşti şi să studiezi, deoarece poţi avea pierderi însemnate. Cel mai dificil este în perioada de sortare a râmelor şi de scoaterea după ce macerează. Operaţiunea se face manual  şi necesită timp. Trebuie scoase şi ceea ce rămâne după fermentarea pe o perioadă de un an este produsul finit, îngrăşământul bio“, a relatat Daniel Pasăre.

El are diferite aparate pentru a măsura o serie de parametriii a substratului în care se se află râmele. „Avem aparat de măsurare a umidităţii, a PH-ului, pentru că trebuie să nu fie acid, deoarece râmele mor şi de asemenea nu trebuie să fier sărat sau să aibă o concentrație mare de azotat, pentru că apar pierderi“, a adăugat Daniel Pasăre.

Vrea să ajungă la 30 de milioane de râme

Daniel îşi dorește să obțină fonduri europene, pentru a tripla numărul de râme: „În momentul de faţă am opt milioane de râme şi mi-am propus să ajung la 20-30 de milioane de râme. Sper să dublez capacitate într-un an de zile, având în vedere că îmi vom extinde capacitatea şi în hala care este aproape finalizată. Doresc să accesez un proiect de finanțare din fonduri europene, pentru a dezvolta halele şi tehnologia“.

În toamna anului trecut, Daniel a avut pierderi importante. Aproape un milion de râme au murit: „Au intervenit pierderi în tomna anului trecut ca urmare a lipsei produsului de bază, adică gunoiul de graj, la care s-a adăugat precipitațiile. Din cauza lipsei produsului de bază şi a precipitațiilor au murit între 500.000 şi 800.000 de râme“, precizează tânărul.

Cerere mare din partea agricultorilor

Daniel Pasăre este atestat ca producător de către Direcţia Agricolă Gorj şi urmează certificarea produsului la Institutul de Cercetare Craiova.

Cererea de îngrăşământ produs de râme este foarte mare, agricultorii fiind foarte mulțumiți de rezultatele obținute în urma utilizării îngrășământului produs de râme. „Nu ne putem plânge de câștiguri. Dacă vrei, se poate. Sunt cerinţe în piaţă care ne-au provocat să ne dezvoltăm, pentru a produce respectivele cantităţi cerute. Am primit un telefon de la o doamnă din Vrancea care avea o cultură de floare soarelui şi  mi-a cerut o cantitate de 100.000 de litri, pe care nu am putut să o onorez şi asta m-a provocat“.

Îngrășământul produs de râme este cerut de către agricultori din toată ţara. „Am primit solicitări din toată ţara. Cel mai mult livrăm în  zona Băileşti (n.r. – localitate din judeţul Dolj cunoscută pentru numărul mare de legumicultori). Acolo am livrat 4.000 de litri, pentru că se folosesc în serele pe care le deţin. Mai nou, am primit solicitări şi din judeţul Gorj. Clienţii care au cumpărat o dată au revenit şi în alți ani. Avem clienţi care ne trimit fotografii cu producţia de legume în urma aplicării îngrăşământului şi sunt foarte mulţumiţi. Ei revin şi cumpără în continuare“, mărturisește tânărul.

„Bio Humus Gorjenesc“ este vândut la litru, şi nu la kilogram. „Litru înseamnă undeva la 80 la sută sol şi 20 la sută umiditate. Pământul se măsoară în litri. În prezent, preţul unui litru este de doi lei“, ne lămureşte Daniel.

Daniel Pasăre a produs până acum o cantitate totală de 40.000 de litri de îngrășământ, dar speră să ajungă la această producție în fiecare an, după ce râmele vor fi mutate în noua hală.

Cum i-a venit ideea de a crește râme

Daniel s-a gândit să crească râme atunci când lucra la o companie multinaţională. „Pasiunea şi nebunia de a creşte râme şi de a produce îngrășământ bio a apărut în urmă cu aproximativ șapte ani. Am lucrat într-o multinațională în care se punea accent pe legumele bio. Am fost pus să gândesc cu ce pot să ajut la dezvoltarea acestui segment. Am plecat de la rădăcină, pentru că la orice plantă este nevoie de un stimulent şi aşa m-am gândit să produc îngrășământul bio“, a menționat Daniel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here