Acasa / Actualitate / Crucile din Cimitirul Eroilor, ÎNLOCUITE! MAPN a preferat marmura

Crucile din Cimitirul Eroilor, ÎNLOCUITE! MAPN a preferat marmura

cruci-3Preşedintele Klaus Iohannis va merge, pe 25 şi 28 octombrie, la Carei şi la Târgu-Jiu, pentru a participa la evenimente legate de comemorarea a 100 de ani de la Primul Război Mondial. În așteptarea președintelui, la Cimitirul Eroilor din Târgu-Jiu se fac lucrări de reabilitarea a crucilor. MAPN a schimbat 150 de cruci ale celor căzuți în Primul Război Mondial.

cruci-eroi-1Forfotă mare la Cimitirul Eroilor din municipiul Târgu-Jiu, ieri de dimineață. Mai mulți muncitori lucrau de zor la realizarea unor socluri de ciment pentru montarea noilor cruci ale eroilor, comandate de Ministerul Apărării Naționale. 150 de cruci de marmură au fost achiziționate de MAPN, care a vrut ca Cimitirul Eroilor să arate cât mai bine, căci va fi vizitat de președintele Iohannis. „Lucrăm la postamentele din ciment căci au fost aduse 150 de cruci din marmură. Cele vechi, din piatră, le scoatem și le înclocuim cu cele din marmură. Pregătirile sunt pentru venirea președintelui”, a spus unul dintre muncitori. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat că, pe 28 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis va face o vizită la Târgu-Jiu, unde se va desfăşura o ceremonie pentru comemorarea eroilor de pe Jiu, din octombrie 1916. „Este o manifestare care face parte din programul comemorativ dedicat Primului Război Mondial, care se desfăşoară sub înaltul patronaj al preşedintelui României”, a spus Mădălina Dobrovolschi. Aceasta a mai spus că vizita are loc și în contextul faptului că anul acesta se împlinesc 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi şi Târgu-Jiu este locul unde se află atâtea monumente realizate de Constantin Brâncuşi.

Programul manifestărilor

cruci-eroi-2aurel-popescu-manifestareDrept urmare, autoritățile locale de la Târgu-Jiu au finalizat programul manifestărilor de săptămâna viitoare și îl așteaptă pe președintele Iohannis. Pe 28 octombrie, vor avea loc mai multe manifestări dedicate eroilor căzuți în luptele de la Podul Jiului, în Primul Război Mondial. Printr-o hotărâre, emisă anul acesta, a fost înființat la nivelul Secretariatului General al Guvernului Departamentul „Centenar” al cărui obiectiv este organizarea de manifestări dedicate Primului Război Mondial. „S-a înființat acest Departament Centenar. În această ordine de idei, manifestări vor avea loc la Târgu-Jiu, deoarece aici au avut loc luptele de la Podului Jiului. Regele Carol I a oferit medalia Virtutea Militară de Război Clasa I orașului Târgu-Jiu! La manifestările de pe 28 octombrie sunt aşteptaţi să participe înalți demnitari ai statului, în frunte cu preşedintele României”, a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu. Ion Cepoi, directorul DJCPCT Gorj, a spus că săptămâna viitoare vor fi organizate şi manifestări dedicate încheierii ciclului de manifestări dedicate Anului Brâncuşi 2016. „În perioada 24-29 octombrie vor avea loc o serie de manifestări organizate cu ocazia Centenarului. Astfel, amintim aici: lecții deschise și evenimente organizate în școlile și liceele din Gorj, expoziții de fotografie, machete și film, o masă rotundă etc. Joi, 27 octombrie, la Târgu-Jiu, va avea loc o procesiune pe Calea Eroilor, iar seara va avea loc un recital de violoncel. Pe 28 octombrie va avea loc un ceremonial militar de evocare a eroilor din Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Eroilor din Târgu-Jiu. În Parcul Coloanei fără Sfârșit va avea loc la prânz o Adunare populară intitulată Calea eroilor, urmată de o vizită la operele lui Brâncuși din Parcul Central”, a spus Ion Cepoi.

Un comentariu

  1. Cristina Mares chiar esti jurnalist ? Afla ca batalia de la podul Jiului a avut loc in octombrie 1916 iar regele Carol I nu putea sa “ofere” vreo medalie orasului Tg-Jiu din simplul motiv ca Majestatea Sa decedase cu exact doi ani inainte la 10 octombrie 1914 ! La momentul respectiv rege era nepotul sau de frate , Ferdinand ! Cat priveste inlocuirea crucilor … Un kitsch ! O prostie megalomana a administratiei locale psd-iste ! Tot asa de bine puteau sa faca un cavou comun , “modern” , cu lift si termopane ! Chiar nu puteau lasa totul asa cum este de zeci de ani ? Cu o eventuala mica “primenire” ca sa zic asa…

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*