spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateCu "Case Verzi" şi fără "Rable" şi în 2011

    Cu „Case Verzi” şi fără „Rable” şi în 2011

    Dacă gorjenii s-au putut bucura anul trecut de programul „Casa Verde”, program privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, anul acesta se anunţă la fel. Gorjenii pot accesa cu încredere şi programul Rabla, care îşi anunţă şi el continuitatea.

    „Casa Verde” a fost un program destul de operaţional, iar persoanele şi-au putut depune dosarele de finanţare nerambursabilă la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului (AJPM) Gorj. Astfel, potrivit reprezentanţilor instituţiei, în anul 2010 acest program a fost foarte bine primit de gorjeni, şi astfel „se face tot posibilul ca până în 2020 să se utilizeze numai energie regenerabilă, prin înfiinţarea de parcuri eoliene, prin utilizarea apei dar şi prin utilizarea energiei solare şi, implicit, prin montarea unor astfel de panouri solare. În judeţul Gorj, în 2010, pentru judeţul Gorj a fost alocată suma de aproximativ 19 miliarde de lei, iar în acest sens au fost depuse peste 320 de cereri”, a spus directorul AJPM, Elisabeta Juveloiu. De menţionat că scopul programului este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră.

    Panourile solare, la mare căutare

    Pentru că programul Casa Verde s-a bucurat de atâta succes şi pentru că s-a reuşit reducerea cheltuielilor în mod semnificativ, reprezentanţii Ministerului de Mediu au extins acest program şi, astfel, gorjenii îşi pot monta panouri solare şi anul acesta. Statistica datelor arată că, până în acest moment, gorjenii nu au pierdut timpul şi, astfel, au dat fuga la AJPM şi au depus dosarele. Elisabeta Juveloiu a spus „până în prezent, s-au depus 286 de cereri, în suma de aproximativ 18 miliarde. S-a făcut evaluarea a peste 189 de dosare din care 188 au fost acceptate. Dintre acestea 155 au fost semnate şi încă aşteptăm ca gorjenii să vină să semneze cererile”. Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul de instalaţie folosit. Astfel, până la 6.000 lei sunt acordaţi pentru instalarea panourilor solare. În Gorj, oamenii au dat buzna pentru a-şi primi sumele promise „Până în acest moment, peste 50 de persoane şi-au depus cereri de decontare”., a spus Juveloiu

    „Rable” şi la instituţiile publice

    Potrivit reprezentanţilor AJPM, de luna următoare va fi deschisă o nouă sesiune de depunere a dosarelor în cadrul programului Rabla. Astfel „porneşte o nouă sesiune pentru programul Rabla. S-a optat pentru varianta anului 2010, adică trei vouchere, în valoare de 3800 de lei. Ca noutate, acest program poate fi solicitat şi de către instituţiile publice. Cu trei tichete valorice, cea mai ieftină maşină va mai costa 3000 de euro”, a precizat directorul AJPM. Programul Rabla este aşteptat cu nerăbdare anul acesta atât de persoanele fizice, cât şi de cele juridice, care pot participa pentru prima oară la program. De menţionat este faptul că acest program va debuta cu 1 februarie 2011, iar valabilitatea acestor vouchere a fost prelungită până la 31 ianuarie 2011, având în vedere că iniţial ele ar fi devenit nule la 23 noiembrie.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: