Cum a ajuns județul Gorj de pe primul loc pe țară la pesta porcină pe ultimele locuri

0
381

Într-un timp destul de scurt, județul Gorj a ajuns de pe primul loc la cazuri de pestă porcină, la nivel național, la ultimele locuri. Doar șapte focare de pestă porcină mai sunt deschise în momentul de față, față de aproximativ 70 câte existau în urmă cu puțin timp. Multe dintre focare au fost închise în luna mai, dar, susțin unele surse din cadrul instituției, fără respectarea legislației, astfel că s-a ajuns ca acum să fie întocmite fișe de supraveghere clinică pentru focare deja închise, iar unii salariați chiar ar fi sesizat acest lucru conducerii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară (DSVSA) Gorj.

Vasile Spânu, directorul executiv al instituției, susține că informațiile nu sunt reale și că legislația în privința pestei porcine s-a simplificat: „Eu știu că nu este adevărat. În momentul de față mai sunt șapte focare de pestă porcină tot județul Gorj. Mai sunt active în zona Borăscu, Negomir, Dragotești, Cătunele.

S-au stins focarele începând cu 20 mai. Primele focare stinse au fost în zona Bălănești,. Scoarța, Cărbunești și inclusiv Crușeț. Stingerea s-a făcut în baza unor examene clinice. Nu știu să fi existat alte probleme. Nu am primit vreo sesizare. De pe 21 aprilie s-a schimbat legislația veche pe pestă porcină. A apărut un regulament, 429, care este modificat de 687, care este puțin mai permisiv la stingerea focarelor. Înainte obliga să luăm și probe de sânge, iar acum se iau doar în cazul în care suspicionezi că este o boală la animalele respective. S-a mai simplificat procedura. (…) Sperăm să fim pe ultimele locuri la numărul de focare“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here