Acasa / Actualitate / Cum a ajuns o stație meteo să stea de doi ani pe Poarta Sărutului

Cum a ajuns o stație meteo să stea de doi ani pe Poarta Sărutului

Mai multe fotografii cu o staţie meteo amplasată pe Poarta Sărutului din Târgu Jiu au fost postate de artistul plastic Dan Perjovschi pe pagina sa Facebook. Comentariile au fost nenumărate în urma imaginilor furnizate pe reţeaua de socializare.

Unul dintre mesaje îi aparţine chiar restauratorului Dorin Dănilă, care în anul 2000 a primit premiul „Europa Noastră” pentru restaurarea Coloanei fără Sfârşit. Acesta spune că stația meteo putea fi amplasată și în apropierea monumentului: „Nu era necesar să fie cocoţată acolo. La câţiva metri distanţă se putea monitoriza microclimatul. Este mult spectacol la Târgu Jiu şi foarte puţină ştiinţă“.

Şi Florin Gabrea, un cunoscut actor, scriitor şi artist plastic, a postat şi el un mesaj: „Cred că este o banală, dar cretină giruietă. Vai de satul fără câini! Mai potrivit ar fi fost un cuibar de găini. Cine venea şi se holba, cu adânci simţiri estetice, la «sărutul înlănţuit» se putea alege şi cu un ou, ochi sau omletă. Cred că mai bună ar fi omleta, fiindcă ar fi consonantă cu ciulamaua socio-politică din România de azi“.

O staţie meteo care monitorizează noxele și temperatura

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Constantin Brâncuşi“, a spune că este vorba de o staţie meteo care face parte dintr-un proiect de monitorizare de care se ocupă Institutul Naţional în Optoelectronică (INOE) și că, la final, cel mai probabil, va fi luat: „Sunt puse acolo de mai mult timp. Este vorba de o staţie meteo care monitorizează la nivelul întregii Porţi noxele şi temperatura. Toate aceste elemente sunt transmise în direct către Institutul Naţional în Optoelectronică. Staţia a fost pusă acolo pentru că în acel loc este gradul cel mai mare de temperatură înregistrat zilnic. Probabil că după ce se va încheia toată monitorizarea se va găsi un alt loc pentru amplasarea ei. Are un rol ştiinţific, care ne ajută să obţinem o serie de elemente. Nu este nimic invaziv. Staţia este pur şi simplu aşezată de acoperământul Porţii Sărutului şi nu este prinsă cu nimic. Este aşezată pur şi simplu. Nu este o instalaţie care să fie prinsă cu şuruburi“.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*