Dascălii gorjeni, nelămuriți de corpul de control al Ministerului Educației! Așteaptă o decizie privind sporurile

4
54

După ce au fost acuzați că acordă ilegal sportul de condiții vătămătoare, directorii de școli au mers cu acte doveditoare la întâlnirea cu reprezentanții Corpului de control. Discuțiile au fost scurte și fără un rezultat concret, dascălii așteptând acum răspunsul din partea Ministerului Educației.

Directorii de școli au rămas nelămuriți în urma întrevederii cu reprezentanții Corpului de Control din Ministerului Educației. Oficialii veniți de la București nu au făcut altceva decât să solicite copii după actele deținute de conducerile școlilor unde se plătește sporul de condiții vătămătoare. „Nu au zis nimic. Nu au dat niciun verdict. Ne-au chemat să ducem actele justificative referitoare la acordarea sporului și cam atât. Am lăsat documentele legate de spor din jurisdicția națională, cazuri din alte județe, persoane care au dat în judecată și au câștigat. Noi așteptăm fără emoții verdictul. Dacă ne spune că nu e ok, vom renunța la spor fără probleme, evident, dar vrem o bază legală, ca să nu ne trezim dați în judecată”, a declarat directorul Școlii „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, Aurel Popescu.

Lucrăm cu hepatită și tuberculoză

„Luptăm noi pentru oameni, deci administrația luptă împotriva administrației. Nu pentru mine, eu mi-l tai, dar e păcat de oameni. Eu aș da la mai mulți. Aș da la toți profesorii, pentru că lucrăm cu hepatită, cu tuberculoză. Până ajunge un copil în spital să-i spună că e bolnav, noi lucrăm cu el. Asta încerc să le explic celor de la București, că nu e spor de calculator, e spor de condiții vătămătoare, avizat de medic specialist”, spune directorul liceului din Bâlteni, Constantin Diaconescu.

Ministerul să dea un răspuns oficial

După ce Prefectura Gorj a solicitat un răspuns Ministerului Educației privind acordarea acestui spor, sindicaliștii din învățământ atrag atenția oficialilor că situația duce la conflicte între cadrele didactice. „Un simplu profesor nu are studiile de specialitate, juridice, ca să poată interpreta legi. Toate semnalele pe care le-am tras nu ne-au adus niciun răspuns care să spună clar dacă sporul e legal sau nu, e doar o interpretare de legi. Ministerul are serviciu juridic, să decidă o dată! Ca să pui un director să acorde un spor sau să-l retragă, automat îl trimiți în instanță. Nu vrem să se ajungă la așa ceva. Cred că este momentul ca Ministerul Educației să nu mai arate cu degetul și să dea un răspuns oficial”, a transmis și Constatin Huică, liderul USLI Gorj.

Ultimii dascăli rămași neplătiți și-au primit, ieri, salariile aferente luni august, unii cu sporurile incluse, alții fără această bonificație de 15% din salariu.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here