spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateDecizie contestată

    Decizie contestată

    Autorităţile locale continuă războiul cu Ministerul Sănătăţii care a emis un ordin de reducere cu 350 de paturi în spitalele din judeţul Gorj. Consiliul Judeţean a depus o contestaţie. În timp ce Ministrul Sănătăţii reduce numărul paturilor, în spitalele din Gorj, pacienţii stau şi câte doi în pat.

    Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” din Rovinari a fost la un a pas de a-şi pune lacătul pe porţi, pentru că ocupa, nu de mult, un loc pe lista de închidere. Autorităţile locale au dus adevărate munci de lămurire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, pe care i-au convins, în cele din urmă, cât de greşită s-ar fi dovedit decizia. Nu a lipsit un argument pe măsură, dat de aglomeraţia din secţiile ticsite cu bolnavi. Conducerea Spitalului Rovinari a susţinut mereu necesitatea menţinerii în funcţiune a unui spital, care nu face decât să se achite de misiunea sa, aceea de deservi cât mai bine populaţia din zonă şi nu numai. Robert Calotescu, director Spitalul Rovinari, a amintit de aglomeraţia de pe secţiile medicală cu compartimentul neurologie şi cea de chirurgie, dar „tocmai acest lucru vorbeşte de o adresabilitate a populaţiei din zonă, importantă pentru spital. Bolnavii stau şi câte doi în pat şi vin şi de departe, e opţiunea lor. Încrederea pe care o au în personalul medical şi în aparatură este motivaţia de care au nevoie. Liniile de gardă nu au fost afectate, chiar dacă, au mai plecat din medicii care cochetau cu alte posturi de teamă să nu se închidă spitalul. Unitatea este una solicitată, medicii sunt cunoscuţi, iar cu sprijinul autorităţilor locale, spitalul are parte de aparatura medicală de ultimă generaţie. Toate acestea sunt în favoarea funcţionării la capacitate maximă”, a declarat managerul unităţii spitaliceşti.

    Se plâng de înghesuială, dar o suportă

    De cealaltă parte, pacienţii spun că nu motive să se plângă de lipsa de profesionalism a medicilor sau de lipsa de interes din partea personalului. Poate, supărător este că stăm câte doi în pat, dar ştim sigur că aici ne tratăm. Astea sunt condiţiile, dar eu le accept. Sunt operată la ochi, dintotdeauna am venit aici. Cum adică să se desfiinţeze?! poate doar să le dea mai multe paturi”, a exclamat indignată o localnică venită la tratament. Bolnavii împart patul de spital. Spun la unison că nu le convine, dar tot la unison spun că nu ar da pe nimic modul în care sunt trataţi aici şi de aceea suportă înghesuială. „Am venit de la Negomir, m-au adus cu salvarea, sunt mulţumit de medici, nu am ce obiecta”, a spus unul dintre pacienţii internaţi la neurochirurgie. Nu ne convine situaţia, dar ce să facem, unde să ne ducem? eu vin că sunt din zonă, dar şi pentru că mă simt în siguranţă. Ştiu cazuri de bolnavi care revin la tratament şi necesită internare, nu schimbă opţiunea. În loc să ajute un spital care merită să funcţioneze, l-au avut în vedere să-l închidă, în favoarea unor unităţi mici, nesolicitate şi ineficiente”, a conchis un alt pacient care-şi făcea loc lângă „colegul” de pat.

    Autorităţile ripostează

    Spitalul de la Rovinari serveşte drept exemplu, că se poate face performanţă în ciuda înghesuielii din secţii. În loc să rezolve problema paturilor însă, ministerul, insistă să le reducă şi pe alea ticsite de pacienţi. Perseverenţa guvernanţilor are de trecut însă de împotrivirea autorităţilor. „Ordinul ministrului spune că la nivel de judeţ vor rămâne 1980 de paturi. Aceasta înseamnă că realizarea reformei până în 2013, presupune ca în toate unităţile administrativ-teritoriale din UE să se asigure un procent de 5,72 % paturi pentru mia de locuitori. Idee e că la populaţia judeţului, de 379 de mii de locuitori, vorbim în realitate de 2350 de paturi. Ce a transmis ministerul este eronat, iar reducerea drastică cu 349 de paturi ridică mari probleme. Nu numai că nu rezolvă problema paturilor necesare, dar personalul medical va rămâne fără posturile care se vor reduce şi ele. Vor scade veniturile, vor scădea posturile şi oamenii vor rămâne fără loc de muncă. Nu am primit răspuns la contestaţie, dar mâine merg la Bucureşti. Am solicitat Ministrului Attila audienţă şi vom cere creşterea cu cel puţin 100 de paturi, dar şi avizarea transformării spitalului de la Bumbeşti-Jiu în secţie externă a Spitalului Judeţean”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. De închidere a scăpat Spitalul Bumbesti-Jiu, la fel şi cel de la Rovinari. Rămâne de văzut dacă vor fi paturi suficiente sau dacă la Sadu, iniţiativa noii structuri va avea sorţi de izbândă. Ultimul cuvânt îl are însă Ministrul Cseke Attila.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: