spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateDeclarație explozivă dată de fostul manager al CEO în instanța de judecată

    Declarație explozivă dată de fostul manager al CEO în instanța de judecată

    Laurențiu Ciobotărică, fostul manager al Complexului Energetic Oltenia (CEO), a dat, ieri, declarații în fața instanța de judecată a Tribunalului Gorj, unde este judecat într-un dosar penal pentru abuz în serviciu privind acordarea de compensații bănești în mod ilegal fostului director al Diviziei Energetice, Aurel Medințu. Declarația fostului manager are o importanță foarte mare, iar șansele ca acest proces să se încheie cu o achitare au crescut foarte mult.

    cioboCiobotărică a arătat că Medințu i-a cerut insistent să plece din unitate cu plata de compensații bănești, pentru că el avea și contract de muncă, iar în Contractul Colectiv de Muncă se precizează acordarea de plăți compensatorii de până la 16 salarii: „Dorinţa de a pleca din companie era a domnului Medințu care a insistat în ideea părăsirii companiei contra unei remuneraţii, pentru că tot de la domnul Medințu am aflat că are şi contract de muncă şi spunea că doreşte să încheie raporturile de muncă în totalitate. Îmi spunea, de fiecare dată, când ne întâlneam. Era foarte bolnav, nu venea la serviciu, avea o dorinţă redusă de muncă. Îmi doream să am lângă mine oameni care doreau să muncească, mai ales că unitatea era într-o situaţie dificilă. Am încercat să port discuţii cu persoane avizate în acest sens, cu d-na Jianu, directorul de legislaţie, şi Sorin Olaru, directorul de resurse umane. Eu sunt economist şi era normal să mă consult cu persoane de specialitate. Mi s-a prezentat situaţia. Domnul Medințu avea un contract de mandat, dar şi un contract de muncă suspendat, cum aveau şi alţi membrii ai directoratului. Dacă eu şi Antonie aveam un contract de mandat cu drepturi şi obligații clar stabilite, Medințu şi Petroniu aveau drepturi şi obligaţii prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivelul companiei. (…) Medințu ceruse 6 salarii compensatorii, înainte de a mă întâlni cu Jianu şi Olaru. Ştiam că la plecarea unui angajat se primesc pană la 16 salarii compensatorii, împrejurare în care am gândit să i se acorde 4 salarii ca să fac o economie şi asta era media în companie atunci. A fost o negociere între părţi pentru că asta este practica în momentul în care reprezentanții administrației se întâlnesc cu sindicatele. Nu i-am propus 4 salarii compensatorii, ci i-am spus că o să analizăm. (…) Menţionez că, în luna ianuarie 2016, Consiliul de Supraveghere a cerut oficial Directoratului alinierea contractelor de mandat ale membrilor Directoratului în sensul eliminării celor stipulate în contractele de mandat ale lui Medințu şi Petroniu”.

    Ciobotărică a depus la instanță nota privind modificarea contractului de mandat şi corespondența cu Consiliul de Supraveghere privind eliminarea articolelor care au stat la baza acordării banilor lui Medințu.

    „Dragă Laurențiu, să faci toate diligenţele acest sens”

    Ciobotărică a mai precizat că s-a consultat cu privire la plecarea lui Medințu cu acordarea de compensații și cu Cristian Radu, fostul președinte al Consiliului de Supraveghere, care l-a delegat să se ocupe de toate formalitățile și care i-ar fi transmis că Directoratul trebuie să se ocupe de acordarea de compensații: „L-am sunat pe preşedintele Consiliului de Supraveghere. Era primul om pe care l-am informat. Răspunsul a fost foarte important: «Dragă Laurențiu, să faci toate diligenţele în acest sens. Plăţile compensatorii reprezintă treaba Directoratului”. D-ul Radu Cristian m-a adus în companie și era ca un mentor pentru mine. Îl ascultam că pe un şef şi am considerat că trebuie să-l anunţ. Am considerat că procedez în mod corect. Pasul următor a fost convocarea celor doi directori, Jianu şi Olaru. Le-am solicitat o opinie juridică. Mi-au spus că vor prezenta opinia la şedinţa Directoratului din data de 22 decembrie 2015. Oferta mea a fost de 4 salarii. Singur am luat această decizie, fără să mă consult cu alţi membri ai Directoratului, pentru că aceasta era media în interiorul companiei”.

    Ședința a avut cvorumul necesar

    Ședința în care s-a discutat și aprobat plecarea din cadrul Complexului a lui Aurel Medințu a avut cvorumul necesar. „Înainte de şedință. Am văzut opinia juridică a d-nei Jianu şi am convenit că aceasta să fie analizată în Directorat. La punctul 14 s-a discutat şi subiectul Medinţu. În 22 decembrie, la şedință am participat trei membri: eu, Antonie şi Medințu. Ne interesa ca la această ședință să fie asigurat cvorumul, iar la ședința din 22 decembrie cvorumul a fost asigurat. Am informat colegii că d-ul Medințu vrea să părăsească unitatea. Materialul a fost prezentat de către directorul de legislaţie, Dorina Jianu. Nu au fost obiecţiuni din partea celor prezenţi. D-ul Medințu s-a abţinut”, a precizat Ciobotărică.

    Radu Cristian acuzat de comiterea unei ilegalități

    Ciobotorică îl acuză pe fostul președinte al Consiliului de Supraveghere de comiterea uneie ilegalități: „Există un Comitet de remunerare care are obligaţia să verifice plăţile, dar nu a stabilit nimic în neregulă cu aceste plăţi. Nu recunosc acuzaţiile care mi se aduc şi am acţionat conform informaţiilor şi momentelor prezentate de persoanele de specialitate din companie. Puteau să îmi impute banii, dar nu s-a întâmplat nimic. La nivelul Consiliului de Supraveghere ar trebui să funcţioneze un Comitet de remunerare şi nominalizare care are rol de certificare, verificare a tranzacțiilor care se fac între companie şi membrii Consiliului de Supraveghere sau ai Directoratului şi trebuie să întocmească un raport. În Consiliul de Supraveghere nu a existat acel comitet până în luna iunie 2016, atribuţiile fiind preluate nelegal de Radu Cristian”.

    Fostul manager a mai dat exemple de persoane din Directorat care au plecat cu acordarea de plăți compensatorii: „La nivelul companiei au mai existat situaţii similare, de persoane care au plecat din companie şi Directorat, cum ar fi cazul lui Petroniu, cu plăți compensatorii. Pot să vă dau numeroase exemple, de persoane care au plecat din Directorat, dar, dacă ar pleca din companie, ar beneficia de salarii compensatorii”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: