Defecțiuni GRAVE la ambulanța cu care a fost transportat Dobrin. Prefectul cere demiterea directorului Mitroi

0
379

Noi investiții pe agenda Serviciului Județean de AmbulanțăRaportul întocmit de Corpul de Control al Prefectului județului Gorj la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj a scos la iveală o serie de deficiențe grave la ambulanța cu care a fost transportat Adrian Dobrin, fostul șef din Direcția de Sănătate Public (DSP) Gorj, astfel încât a fost sesizată Poliția Gorj, pentru că sunt înregistrate „indicii rezonabile de săvârșire a unor posibile fapte de natură penală, ce pot îmbrăca forma infracțiunii de neglijență în serviciu“, se arată în raport. O echipă de specialiști de la firma care a furnizat ambulanța a constatat defecțiunile produse la ambulanța care l-a transportat pe Dobrin: „Cablul de alimentare (la 12 V) al ventilatorului a fost găsit defect, ventilatorul nu încarcă la 12 V cablajele de alimentare aferente soclului de conectare în ventilator au fost găsite parțial fără izolație, fapt ce a dus la crearea unei conexiuni între fire și implicit crearea unui scurt circuit manifestat prin arderea siguranței de protecție de 10A“, se menționează în raport.

Reprezentanții societății care se ocupă de service-ul pe perioada garanției au constat că „echipamentul are cablul de încărcare defect (rupt), acesta fiind lipit cu bandă izolatoare. Acesta nu mai face obiectul garanției și necesită achiziție. Ventilatorul a fost verificat cu tubulatura originală și plămânul de test de la Medist. În mașină nu s-a putut găsi tubulatura pentru a verifica echipamentul și cu tubulatura lor. (…) Se recomandă înlocuirea încărcătorului de 12V, precum și folosirea tubulaturii originale ZOLL, pentru a evita apariția erorilor de utilizare“.

Se poate face o legătură între deces și defecțiuni

Reamintim că Adrian Dobrin, diagnosticat cu COVID-19, a decedat pe data de 6 martie în spitalul din Râmnicu Vâlcea, după ce ventilatorul din ambulanța care îl transporta la un spital din București nu a mai funcționat. Pacientul a fost dus la cel mai apropiat spital, cel de la Râmnicu Vâlcea, unde a decedat după aproximativ două ore și jumătate în urma unui stop cardio-respirator.

„Se poate face o legătură, din punctul nostru de vedere, între deficiențele constatate și decesul lui Adrian Dobrin, deoarece nu există un program formalizat de supraveghere și o mentenanță să fie asigurată la toate aparatele care există pe ambulanța respectivă, spunându-se că cele care sunt în garanție sunt reparate doar în momentul în care apare o defecțiune, deși mi se pare normal să existe mentenanță în mod periodic și pentru acestea“, a spus Daniel Bivolaru, de la Corpul de Control.

„Nicio ambulanță nu este conformă“

Buletinele de verificare periodice pentru 21 de ambulanțe au expirat la data de 1-07-2020. „Nu au acele buletine de verificare a aparaturii medicale. Ni s-a arătat o adresă că a intervenit pandemia și că se suspendă. Conform articolului 933 din Legea Sănătății, nu există din punctul meu de vedere vreo ambulanță conformă“, a mai spus Daniel Bivolaru

Corpul de Control a mai constatat că la instruirea personalului medical cu privire la folosirea ventilatoarelor nu au participat decât trei persoane, printre care și directorul Ambulanței Gorj, dar fără personal medical.

„Este evident că e vorba de un management defectuos la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj. (…)  Citind acest raport, prima concluzie este demisa se impune fără dor și poate“ a spus prefectul de Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here