Delegația Muzeului Județean s-a întors din SUA! „Inovaţiile tehnologice ne-au oferit imaginea unui muzeu al viitorului”

0
36

muzeu-sua-1În perioada 18 – 28 iunie , Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu a avut onoarea să participe la Programul pentru Vizitatori Internaţionali – IVLP cu tema Management şi design muzeal. Programul, organizat de Ambasada SUA la Bucureşti, a reunit specialişti în domeniu de la muzee importante din România şi a constat în vizite profesionale la muzee şi organizaţii culturale din Washington DC, Los Angeles şi New York.

muzeu-sua-2Vizitele la muzee şi discuţiile cu specialiştii americani au reprezentat o ocazie deosebită pentru reprezentanții Muzeului Județean Gorj, căci au aflat cum sunt organizate, conduse şi cum funcţionează aceste instituţii de cultură, dar și cum sunt create programe educaţionale pentru comunitatea locală şi cum vizitatorii sunt încurajaţi să revină la muzeu prin astfel de programe. „De exemplu, la Muzeul oraşului New York ne-au fost prezentate câteva programe educaţionale pentru familii, elevi şi adulţi, având rolul de a promova educaţia non-formală prin diverse activităţi, precum jocuri, muzică sau artă. Acestea vor constitui sursa de inspiraţie a unor noi programe educaţionale pe care Muzeul Judeţean Gorj doreşte să le dezvolte în viitor. La Muzeul Toleranţei şi Muzeul Holocaustului din Los Angeles am văzut cum noile tehnologii sunt utilizate pentru a reda vizitatorilor o experienţă vizuală şi auditivă inedită. Astfel, impactul expoziţiilor permanente şi temporare organizate de muzee este mult mai mare. În secolul XXI, când noile tehnologii sunt folosite pe scară largă în toate domeniile de activitate, muzeele trebuie să se adapteze acestui trend şi să ofere tinerilor noi modalităţi de a interacţiona cu arta. Muzeul Judeţean Gorj, va continua să susţină, în limita posibilităţilor financiare, folosirea tehnologiilor moderne în activităţile cultural-educative pe care le desfăşoară”, a spus Alina Tița, reprezentantul Muzeului Gorj.

Întâlnirile avute cu specialiştii de la toate muzeele vizitate reprezintă o şansă extraordinară de a dezvolta noi parteneriate cu muzeele americane pe teme diverse precum istorie, tradiţii şi obiceiuri populare sau artă. (…) „În concluzie, programul IVLP, cu tema Management şi Design Muzeal ne-a oferit oportunitatea de intra în contact cu sectorul muzeal din SUA şi de a vedea la faţa locului cum aceste muzee lucrează cu publicul. Inovaţiile tehnologice ne-au oferit imaginea unui muzeu al viitorului, pe care dorim şi noi să-l dezvoltăm la Târgu Jiu. Mulţumim Ambasadei SUA la Bucureşti şi Consiliului Judeţean Gorj pentru sprijinul acordat în participarea la programul IVLP”, a mai adăugat Alina Tița.

Participanți

Muzee participante din România: Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu, Complexul Muzeal “Astra” din Sibiu, Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” din Bucureşti. Vizite de lucru la: Muzeul Naţional de Istorie a Amerindienilor, parte a Institutului Smithsonian, Muzeul Naţional al Holocaustului (Washington DC), Muzeul Getty, Muzeul Toleranţei, Muzeul de Artă din Los Angeles, Muzeul Holocaustului (Los Angeles), Muzeul Metropolitan de Artă, Muzeul Guggenheim, Muzeul de Artă Modernă – MoMA, Muzeul Imigraţiei şi Muzeul oraşului New York (New York).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here