Acasa / Actualitate / Descoperiri arheologice pe traseul BRUA

Descoperiri arheologice pe traseul BRUA

Descoperiri arheologice pe traseul conductei internaționale, care va conecta sistemele de transport de gaze naturale ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei (BRUA). La Bălănești, în urma săpăturilor efectuate au fost descoperite lucrări arheologice care pot întârzia durata lucrărilor.

La Bălănești, ca și în alte localități, proprietarii de terenuri sunt nemulțumiți de prețul oferit pentru „deranjul” făcut. Autoritățile sunt însă optimiste și spun că interesul național este mai presus de orice doleanță. Lucrarea ar putea prelungi termenul stabilit inițial deoarece în zonă au fost descoperite situri arheologice. „Despăgubirile au fost date de Camera Agricolă Gorj. S-a plătit și 80 de lei pentru un pom. Se ține cont dacă terenul este intravilan-extravilan, pășune, viță de vie, când se calculează suma ce-i revine fiecărui proprietar în parte. Prețurile nu sunt extraordinare dar nu vorbim nici despre pagube semnificative. Proprietatea va fi afectată de la 12 la 21 metri după care terenul se va aduce la forma inițială. Cetățenii nu sunt mulțumiți dar până la urmă nu ne putem împotrivi unui proiect care este de interes național. Pe acest traseu de 10 km cât traversează conducta prin comuna noastră, la ora actuală s-au descoperit niște situri arheologice și acum se fac săpături, se va analiza și va fi un blocaj”, a declarat primarul comunei Bălănești Ovidiu Pungan.

Racordare la gaze din alte surse

Pe lângă localnici și primarul are un gust amar, nu se poate racorda la conducta care-i traversează localitatea. Pentru acest „lux” primarul trebuie să găsească o altă modalitate. „Întâmpinăm probleme la sistemul de cadastrale pentru că cetățenii nu înțeleg adevăratul rol. Mie îmi pare rău că nu ne putem racorda la această conductă, soluția dată de Transgaz a fost alta dar cu siguranță până în 2020 vom face procedurile de studii urmând ca din 2021 să ne ocupam de această investiție. Știm că este o prioritate introducerea gazului și energia. Sper să se schimbe legea achiziției pentru ca termenele de realizare să fie mai scurte”, a mai declarat edilul.

Totodată, conducta internațională de gaze va traversa și comuna Schela urmând să treacă la mai puțin de un kilometru de biserica monument istoric de la Vlădoi, biserica ce datează încă din 1781.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*