Acasa / Actualitate / Dezvăluiri explozive de la Secția de Psihiatrie. Fiica managerului Capotă, la prezidiu în ședința condusă de tatăl ei

Dezvăluiri explozive de la Secția de Psihiatrie. Fiica managerului Capotă, la prezidiu în ședința condusă de tatăl ei

Cristina Gherghe, fost asistent șef al Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a făcut o serie de dezvăluiri explozive, într-o emisiune de la Gorj Tv, despre scandalul filmării în care apar trei pacienți cu afecțiuni psihice în timp ce se mângâie și sărută printr-un grilaj. Aceasta susține că nu a știut nimic despre existența înregistrării video până în luna decembrie când a fost chemată de către directorul medical al spitalului. Înregistrarea a fost realizată pe data de 16 iulie, când asistenta Cristina Gherghe și medicul șef Gabriela Pătrășcoiu erau libere. „Din ziua în care a fost făcut, filmarea a fost postată pe rețeaua de socializare. A mărturisit că a distribuit-o într-un grup de prieteni, mai exact colegilor care se aflau atunci la serviciu. Marius Drumen, asistentul care mă înlocuia în ziua respectivă, a spus că a postat-o pe Facebook circa 20 de minute. El nu și-a dat seama că filmarea poate fi văzută de toată lumea și socrul său l-a sunat și l-a întrebat de unde provine. (…) Eu nu am știut nimic despre acea filmare. Nu s-a discutat nimic de către colegi de această filmare. Pe 11 decembrie 2018, domnul director medical Costinel Popescu, mă invită telefonic la dumnealui. Mi-a pus în vedere faptul că există niște filmări care s-au făcut la Secția de Psihiatrie, iar acestea au ajuns undeva mai sus la domnul președinte al Consiliului Județean Gorj. Mi-a subliniat faptul că nu se supraveghează îndeajuns bolnavii și mi-a solicitat să iau atitudine. Atunci am aflat de filmarea respectivă. L-am rugat să-mi dea mai multe detalii despre aceste filmări, dar mi-a spus să am în vedere că nu supraveghem îndeajuns bolnavii. În timpul programului meu de lucru nu au fost astfel de accidente sau incidente.

Am sunat-o pe doamna doctor Pătrășcoiu, superiorul meu. (…) A început să invite din personal la dumneaei. Prima a venit registratorul medical, Diana Pușcașu. De față cu mine, i-a mărturisit șefei noastre următorul lucru: «Nu știți că eu filmez? Cred că este vorba de filmarea aceea pe care am făcut-o astă-vară și am distribuit-o la toți, inclusiv lui Marius, care a dat-o pe Facebook», care mă înlocuia în data de 16 iulie 2018. De față cum mine. Doamna doctor Pătrășcăoiu împreună cu mine l-am contactat pe Marius Drumen, care nu se afla la lucru. Acesta a recunoscut că filmarea fusese făcută de Diana Pușcașu și i-a distribuit-o lui, dar și colegilor care se amuzau. El a susținut că filmulețul a fost postat accidental pe Facebook de fetița lui“.

„Vinovăția nu este a ei că a filmat, ci a personalului medico-sanitar“

Cristina Gherge relatează că a mers la managerul spitalului pentru a-l informa în legătură cu cele întâmplate, iar acesta i-ar fi spus că nu se poate dovedi că a fost filmată la Psihiatrie. A urmat o ședință fulger, la care fiica vitregă a managerului Capotă a stat la masă alături de acesta: „A doua zi, pe data de 12 decembrie, am intrat în concediu legal de odihnă. Am fost la domnul manager Capotă din proprie inițiativă. I-am detaliat tot ce se întâmplase, dar la îndemnul doamnei doctor Pătrășcoiu. Managerul m-a persiflat și a spus că știe de înregistrare, dar că niciodată nu pot să-i dovedesc că s-a făcut incinta Secției Psihiatrie și am plecat. În jurul orei 10,30 am fost sunată de registratorul medical să mă cheme la serviciu, pentru că vine tatăl ei vitreg să facă o ședință ad-hoc și că trebuie să fiu prezentă. Ajung la serviciu și după 2-3 minute ajung domnul manager Capotă și domnul director medical Popescu. Nu este adevărat că a fost tot Comitetul Director, ci doar două persoane. Au chemat tot personalul din subordine din tura I. (…) Ne-a invitat în sala de mese . La prezidiu se aflau doamna Diana Pușcau, domnul manager și directorul medical. Așa s-au așezat. În ședința aceea a amenințat că nu se supraveghează bolnavii, că vinovăția nu este a ei că a filmat, ci a personalului medico-sanitar. Am avut discuții contradictorii. Domnul manager a afirmat public că a filmat acea ședință. Eu îl rog să-și țină cuvântul și să facă publică acea înregistrare. (Dumnealui nici nu m-a lăsat să vorbesc, iar eu am spus că mi se pare că este un abuz și că a instalat un regim totalitar. De atunci s-a instalat o prigoană la adresa mea și a doamnei doctor Pătrășcoiu)“.

„Am militat pentru protecția unor oameni bolnavi“

Fosta asistentă șefă susține că filmarea care s-a realizat trebuia să fie investigată imediat pentru că s-a încălcat dreptul la protecție al pacienților: „(…) Filmulețul respectiv scoate în evidență niște aspecte nepermisive în cadrul Spitalului Județean de Urgență. Cu atât mai mult, eu și dumneaei (n.r. -fostul medic șef Gabriela Pătrășcoiu) am militat pentru protecția unor oameni bolnavi, în suferință, sub tratament psihiatric și fără apărare. Întrucât Legea 487/2002 a sănătății mintale și a persoanelor cu tulburări psihice se impunea de îndată ca să se analizeze faptele care se petrecuseră acolo, deși, surprinzător, nu trebuia să treacă o perioadă de cinci luni, din iulie și până în decembrie“.

„Miza conducerii Spitalului este eliminarea mea din sistemul medical“

Cristina Gherghe și-a dat demisia în urma presiunilor la care a fost supusă: „În data de 21 decembrie mi-am dat demisia și am motivat că fac acest lucru pentru că sunt hărțuită de conducerea spitalului. Eram urmărită pas cu pas. În perioada 12 decembrie-21 decembrie, într-o zi la ora 14,00 am plecat din locația unde îmi desfășuram activitatea către spitalul de pe strada Tudor Vladimirescu pentru a duce la Ordinul Asistenților Medicali niște hârtii. În zece minute a fost mobilizată toată conducerea pentru mine. Se începuse o prigoană împotriva mea. Primeam telefoane de la numere ascunse prin care eram amenințată și mi se spunea să mă retrag. Îmi era teamă să mai merg singură la serviciu (…) Miza pe care o are conducerea Spitalului Județean în acest moment este eliminarea mea din sistemul medical“.
Cristina Gherghe ocupa interimar postul de asistent șef și a cerut conducerii ca postul să fie scos la concurs: „Am cerut să se scoată postul de asistent șef la concurs. Am solicitat ca acest concurs să se desfășoare într-o clinică universitară pentru a nu exista suspiciuni“.

„Cine a greșit va plăti“

Managerul Gigel Capotă nu a vrut să răspundă acuzațiilor care-l privesc. Acesta s-a rezumat să spună că vor fi luate măsurile corespunzătoare în urma verificărilor efectuate de comisia de disciplină: „Există o verificare efectuată de către o comisie de cercetare disciplinară și vor fi luate măsurile ce urmează să fie stabilite. Eu m-am săturat de toate aceste lucruri. Spitalul are probleme mai serioase care trebuie rezolvate. Cine a greșit va plăti, inclusiv fiica mea, dacă așa se va stabili. Nu mai tolerăm acte de indisciplină a oricărui angajat“.

2 comentarii

  1. filmarea unor persoane fara consimtamintul lor si punerea filmarii in public este interzisa ! Cu atit mai mult cu cit cea care a filmat stia ca persoanele respective sint pacienti bolnavi si fara capacitate totala de hotarire,nu avea voie sa ,,dea din casa,, !! Legea sa si faca datoria si tu si ,,fiica ta ,, veti plati ptr ca. Nesimtirea a ajuns atita de departe incit nici bun simt nu aveti,ca oameni Desigur,profesional sinteti zeroooo!

  2. Cat timp va fi Capota in SJU Tg Jiu tot timpul va fi așa. Orice manager va veni nu va putea lucra cat timp e Capota acolo. Toți din administrația spitalului au ,,obligații” la el așa ca toti vor face in așa fel încât să-l protejeze si pe el si pe ei. Așa a lucrat si Tătaru, se mișca ceva doar când lua Capota piciorul de pe ,,frană „. Acum .face echipa buna cu eminenta cenușie a SJU Vienescu. Ce rost are participarea la concursuri pentru posturi cu dedicație. Acum se rezolva prin așa zise transferuri.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*