6.2 C
Târgu Jiu
vineri, martie 5, 2021
Acasă Actualitate Discuţii pe pachetul de servicii dentare

Discuţii pe pachetul de servicii dentare

Pachetul de servicii stomatologice pus la dispoziţia dentiştilor de Ministerul Sănătăţii pune pe jar medicii gorjeni. Reducerea serviciilor dentare duce la scăderea numărului de stomatologi din Gorj care încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi la nemulţumirea pacienţilor. În acest sens, se doreşte introducerea unei linii de gardă în cabinetul stomatologic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Plafonul stabilit la nivelul Ministerului Sănătăţii este considerat, de preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Gorj, Tiberiu Ţârcă, ca fiind o batjocoră atât la adresa medicilor dentişti, cât şi la cea a pacienților care de-a lungul anilor au plătit dări. În urmă cu doi ani, Ministerul Sănătații a blocat alocația pentru serviciile medicale stomatologice, anul acesta cei de la centru aduc din nou în discuții revenirea serviciilor stomatologice în graficul gratuităților. Însă, medici gorjeni se declară nemulțumiți și spun că Ministerul Sănătații nu ține cont de necesitățile populației. Noul pachet va duce la reducerea numărului de stomatologi gorjeni care vor încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Gorj. Puţini medici dentişti din totalul de 146 existenţi la Gorj mai au contracte cu CAS. Cele mai mari probleme vor fi întâmpinate în mediul rural. Deși au crescut sumele repartizate pentru domeniul stomatologic, numărul serviciilor decontate a scăzut. „Vreo 53-56 de medici dentişti din judeţul nostru au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Va scădea numărul celor care vor încheia contracte pentru că medicul de la ţară nu are un venit mare. Plafonul era în jur de 10-11 milioane. Cât costă materialele, tehnicienii, deci medicul rămânea cu foarte puţin. Dar în mediul rural şi aceşti bani contau pentru medic”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Gorj, Tiberiu Ţârcă.

Urgenţe stomatologice, în SJU Târgu-Jiu

În atare situaţie, o soluţie pentru pacienţi ar fi ca în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, la cabinetul stomatologic înfiinţat, să se implementeze o linie de gardă. „Am vorbit cu directorul de la Direcţia de Sănătate Publică Gorj, Marius Boeriu, să încercăm să facem o linie de gardă cu doi medici, în UPU. De ani de zile, am reuşit să facem cabinetul, dar avem doar un medic”, a mai spus Tiberiu Ţârcă. Medicii stomatologi doresc acordarea asistenţei stomatologice în sistemul public al asigurărilor de sănătate, dar și introducerea medicinei dentare în cadrul programelor naţionale de prevenţie. Discuțiile între Ministerul Sănătații și Colegiul Medicilor Dentiști încă nu s-au încheiat.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente