spot_img
10.4 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateDisponibilizările din minerit şi energie, reduse la jumătate

    Disponibilizările din minerit şi energie, reduse la jumătate

    Reprezentanţii USMO asigură minerii că numărul disponibilizaţilor de la SNLO, în anul 2011, nu va depăşi 500. În ceea ce priveşte sistemul energetic, se pare că numărul celor ce vor pleca acasă va fi de aproximativ 1500 de oameni. Secretarul general al USMO şi purtătorul de cuvânt al FNME pe parte de minerit, Gheorghe Etăgan, a precizat că cifrele preconizate şi propuse de administraţie sunt exagerate.

    Negocierile dintre administraţia din cadrul SNLO şi reprezentanţii USMO continuă să fie tensionate, în condiţiile în care există deja un program de restructurare în vigoare, valabil pe perioada 2009-2012. Programul social 2009-2012 care a fost aprobat de Consiliul de Administraţie (AGA) –din partea SNLO şi conducerea Ministerului Economiei, prevede ca în 2011 numărul disponibilizaţilor să fie de 300 de persoane, iar în 2012 restructurările să se cifreze în jurul cifrei de 200 de persoane. Ei bine, în aceste condiţii în care SNLO are deja un program de restructurare în curs de aplicare, în calitate de împuternicit al Ministerului Economiei vine Constantin Bălăşoiu şi propune reducerea costurilor cu 22% , adică lăsarea pe drumuri a 1820 de mineri. Secretarul general al USMO, Gheorghe Etăgan, a declarat că cifrele propuse de administraţie, prin directorii generali desemnaţi, sunt exagerate. În momentul de faţă, întâlnirile şi negocierile dintre administraţia SNLO şi reprezentanţii sindicatelor sunt la ordinea zilei, cu atât mai mult cu cât, atât conducerea SNLO cât şi Bălăşoiu, insistă tot mai mult pe disponibilizarea a 1820 de persoane.

    Patru doleanţe

    Pentru Impact în Gorj, Etăgan a precizat că sindicatele nu vor altceva decât să obţină de la Guvern revenirea la Ordonanţa 116 – legat de acordarea plăţilor compensatorii, prelungirea Ordonanţei 4 – legat de şomajul tehnic, concedii de aşteptare stabilite prin lege de până la 5 ani dar şi prelungirea prevederilor privind condiţiile grele de muncă. Etăgan este de părere că doar după aprobarea celor patru puncte din programul social, sindicatele se vor aşeza la masa discuţiilor cu administraţia pentru negocierea numărului de disponibilizaţi. Deşi liderii de sindicat au întărit tot mai des ideea că nu va pleca nici un om acasă, conducerea FNME este de părere că nu poate fi evitat acest proces al restructurărilor. Cert este însă faptul că, în 2011, numărul celor care vor rămâne fără un loc de muncă nu va fi de 1820 de oameni, aşa cum vrea Bălăşoiu, ci de doar câteva sute de oameni, aproximativ 500, aşa cum a dat asigurări vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan . ”Încă nu avem date concretizate, pentru că deocamdată nu avem nici un punct din programul social aprobat. Suma de 1820 de persoane este exagerată. Eu cred că numărul disponibilizărilor se va cifra la câteva sute de persoane pe 2011”, a mai precizat reprezentantul FNME. Şi totuşi, în condiţiile în care în data de 9 ianuarie nu va fi nimic concretizat în urma discuţiilor ce vor avea loc la Guvern cu delegaţia formată din 3 persoane din Biroul Executiv al FNME, Etăgan a dat asigurări că pe 10 ianuarie, la ora 7.00, se va întrerupe voluntar lucrul în cariere şi termocentrale. Cât despre numărul restructurărilor din domeniul energetic, vicepreşedintele FNME crede că numărul acestora va fi de 1500 de persoane.

    „Trebuie reconversie profesională”

    Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, crede că ceea ce lipseşte, în prezent, mineritului şi energiei din Gorj este o analiză serioasă a situaţiei. Acest lucru ar duce, în opinia sa, la reducerea disponibilizărilor dar şi la o reconversie profesională a persoanelor care trebuie neapărat să plece. Astfel acestea nu ar mai rămâne pe drumuri ci şi-ar găsi un loc de muncă în diferite alte activităţi. În cadrul unei conferinţe de presă, Călinoiu a declarat că în judeţul nostru ar mai trebui realizate multe lucrări, mai ales în zonele afectate de lucrările din minerit. Din punctul său de vedere, pentru aceste lucrări ar putea fi folosite acele persoane care vor fi disponibilizate. „Aceste disponibilizări sunt făcute fără să aibă la bază o analiză. Am spus de mai mult timp că este nevoie de aşa ceva, dar nu s-a realizat. Disponibilizările trebuiau să aibă loc într-un caz de retehnologizare a mineritului şi energiei şi, în aceste condiţii, lucrătorii îşi puteau găsi de lucru, se făcea o reconversie profesională”, a declarat preşedintele Consiliul Judeţean Gorj. În opinia sa, eventualele plăţi compensatorii nu îi vor ajuta cu nimic pe gorjenii care vor rămâne fără un loc de muncă. „Oamenii trebuie reîncadraţi. Nu să li se dea nişte bani pe care îi termină într-o lună şi apoi rămân pe drumuri. Banii care li se dau oamenilor, în aceste situaţii, se puteau folosi pentru posibilităţi create de dezvoltare a judeţului şi, implicit, pentru noi locuri de muncă”, a mai spus Călinoiu. Preşedintele CJ Gorj a mai declarat, de asemenea, că nu cunoaşte criteriile după care sunt aleşi cei care vor pleca acasă. Potrivit acestuia, oamenii ar trebui aleşi în funcţie de competenţe.

    Te-ar mai putea interesa

    4 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: