spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateDosarul spălării operelor lui Brâncuși cu apă cu jet sub presiune a...

    Dosarul spălării operelor lui Brâncuși cu apă cu jet sub presiune a ajuns la final

    Dosarul penal privind spălarea cu apă cu jet sub presiune a operelor lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu a ajuns la final. Evenimentul a avut loc în anul 2013 și procurorii s-au autosesizat. La final, au considerat că nimeni nu se face responsabil de această operațiune, deși specialiștii au constatat că această spălare nu trebuia făcut deoarece putea duce la deteriorarea operelor din piatră.

    O organizație neguvernamentală a contestat în instanța de judecată soluția, iar procesul se află pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu. Ieri a fost ultimul termen înainte de deliberare, iar avocatul Victor Dumitrică consideră că este trist ce se întâmplă și speră ca cei vinovați să fie trași la răspundere: „În dosarul penal privind întreținerea operelor din piatră din cadrul Ansamblului Brâncuși, vinovații au fost „spălați” de către parchet, în aceeași manieră în care funcționarii Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu au spălat (în anul fatidic 2013) Poarta Sărutului și Masa Tăcerii:

    NELEGAL, GROSOLAN, PRIMITIV, PROSTEȘTE, PE FAȚĂ !!!

    În concret, după 7 ani de cercetări, funcționarii responsabili de conservarea unor opere de artă cu valoare inestimabilă (Ansamblul Brâncuși din Târgu Jiu) au primit soluții de netrimitere în judecată, deși au fost găsiți VINOVAȚI DE DISTRUGEREA LOR.

    PROCURORII I-AU IERTAT, APRECIIND CĂ „POARTA SĂRUTULUI” și „MASA TĂCERII” NU REPREZINTĂ VALORI SUFICIENT DE IMPORTANTE pentru a considera că există interes public în tragerea la răspundere penală și pedepsirea vinovaților, deși cele două opere au fost declarate bun de interes public național printr-o hotărâre a Guvernului României.

    Scandalul „restaurării” lor cu un aparat ordinar de spălare cu apă sub presiune de tipul celor folosite în spălătoriile auto este unul de notorietate, referințe cu privire la aceasta existând inclusiv pe Wikipedia. Astfel, deși încearcă de ani buni să includă aceste opere în patrimoniul UNESCO, când vine vorba de conservarea lor, autoritățile din Târgu Jiu le tratează ca pe niște simple cărămizi dintr-un pavaj oarecare. Specialiști cu un înalt grad de calificare profesională recunoscuți la nivel internațional au stabilit dincolo de orice îndoială că integritatea celor două opere a fost afectată vizibil, acestora fiindu-le modificată culoarea specifică travertinului, smulse bucăți din roca aleasă de marele maestru, fiind necesare lucrări de plombare și chituire etc…. Totul s-a făcut cu bună știință, întrucât în manualul privind conservarea acestor opere elaborat sub autoritatea Ministerului Culturii se specifica expres că întreținerea acestora se face exclusiv cu jet de abur cald și pensule/perii fine. Deși avea această posibilitate, prin ordonanța prin care a dispus renunțarea la urmărirea penală a vinovaților, parchetul nu i-a obligat pe aceștia din urmă nici să acopere prejudiciul produs, nici să înlăture consecințele nefaste ale „activității” lor și nici măcar să își ceară scuze public pentru incompetența crasă.

    Cu alte cuvinte, Brâncuși nu merită nici scuzele celor ce i-au profanat opera… Trist!

    Am participat astăzi în calitate de avocat ales al Asociației „Grupul de Acțiune în Interes Public” (reprezentată cu stoicism timp de 7 ani de către jurnalistul Narcis Daju) la judecarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 3422/318/2020 al Judecătoriei Târgu Jiu, dosar în care parchetul încearcă să obțină girul unui judecător cu privire la legalitatea și temeinicia acestei soluții de „spălare” a celor vinovați, punând concluzii cu gândul smerit la marele maestru Brâncuși, cu gândul la fiica mea care îndrăgește aceste opere și cu gândul la generațiile viitoare, în speranța că și acestea se vor putea bucura pe viu de cea mai importantă moștenire pe care a primit-o vreodată Municipiul Târgu Jiu. Să sperăm că justiția se va înfăptui, că Brâncuși va fi apreciat la adevărată valoare și nu va rămâne un artist ale cărui opere nu justifică un interes public în urmărirea penală a celor care le-au profanat!“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: