Drumuri distruse şi gospodării inundate

0
79

La Licurici şi Novaci, inundaţiile au afectat gospodăriile oamenilor, iar drumurile au fost acoperite de ape. Judeţul Gorj s-a aflat sub avertizare meteorologică şi hidrologică de Cod Portocaliu. Prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu, s-a aflat, ieri, în teren pentru inventarierea pagubelor produse de inundații. O situaţie deosebită s-a înregistrat şi la Roşia de Amaradia, acolo unde alunecările de teren au fost reactivate de ploi.

inundatii

Având în vedere avertizarea hidrologică Cod Portocaliu pentru râurile Olteț și Gilort, valabilă până ieri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Gorj a transmis către toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă riverane râurilor Olteț și Gilort şi unităţile M.A.I., avertizarea hidrologică şi a dispus asigurarea serviciului de permanenţă la Instituţia Prefectului, dar şi la toate primăriile vizate, pe toată această perioadă. La Licurici şi Novaci, inundaţiile au afectat gospodăriile oamenilor, iar drumurile au fost acoperite de ape. Cea mai afectată comună din Gorj a fost Licurici, unde apa a pătruns în gospodăriile a 20 de cetăţeni, în satele Licurici și Licuricii de Sus. De asemenea, drumul judeţean 675/A și drumul comunal 112 au fost inundate pe o porţiune de aproximativ 200 m lungime, în unele porţiuni apa depăşind un metru adâncime. Circulația a fost redirecționată pe rute ocolitoare. De asemenea, la Novaci au fost inundate gospodăriile mai multor persoane, 7 hectare de terenurile agricole au fost acoperite de ape, iar pe mai multe drumuri nu s-a putut circula din cauza apei care a depăşit podeţele. Pe lângă intervenţia pompierilor, la Novaci, angajaţii primăriei au intervenit cu utilaje pentru remedierea efectelor. Probleme din cauza inundaţiilor au fost înregistrate şi în comuna Baia de Fier, în satele Baia de Fier şi Cernădia, unde au fost afectate 2 podeţe, un drum comunal şi 14 fântâni. Şi la Cruşeţ şi Hurezani, curţile oamenilor au fost inundate din cauza precipitaţiilor abundente, apa pătrunzând în beciurile şi pivniţele acestora. Şi în aceste cazuri, pompierii de la ISU Gorj au intervenit pentru evacuarea apei. I.S.U. Gorj monitorizează permanent evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase preconizate, fiind în măsură să intervină prompt în gestionarea eventualelor situaţii generatoare de urgenţe.

Prefectul, în teren

Prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu s-a deplasat ieri dimineață în mai multe localități din județ, unde au fost înregistrate pagube din cauza precipitațiilor abundente din aceste zile. Potrivit lui Paraschivu, situația cea mai gravă s-a înregistrat în comuna Roșia de Amaradia, acolo unde alunecările de teren s-au reactivat. 20 de familii din satul Stejari riscă să rămână izolate, după ce drumul comunal a fost aproape distrus de ape. Un alt drum comunal a fost afectat de alunecările de teren, acesta făcând legătura între satul Șitoaia și restul comunității. Totodată, trei gospodării au fost inundate, pompierii intervenind pentru scoaterea apei. Potrivit autorităților locale, pagubele se ridică, din primele estimări la 900.000 de lei, informațiile fiind transmise și prefectului de Gorj, Gheorghe Paraschivu. Acesta s-a deplasat astăzi în mai multe localități din județ pentru a vedea la fața locului efectele inundațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here