14.1 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 29, 2022
AcasăActualitateDuelul declarațiilor între șeful DSP și prefect, după verificările Corpului de Control

Duelul declarațiilor între șeful DSP și prefect, după verificările Corpului de Control


Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj a reacționat în urma constatărilor efectuate de către Corpul de Control al Prefectului.

Una dintre problemele semnalate se referă la faptul că dintre cele trei funcții de conducere sunt ocupate doar două: „Au trei funcții de conducere, dintre care sunt încadrate  numai două, adică directorul executiv și directorul executiv adjunct economic. Nu există director adjunct pe sănătate publică“, a spus prefectul Marcel Iacobescu.

Narcis Stoian, directorul DSP Gorj, susține că funcția de director executiv adjunct de sănătate publică trebuie ocupată de un medic, iar aceștia nu se prezintă la concurs din cauza nivelului salarial cu mult sub cel primit de un medic specialist, această situație fiind înregistrată la mai multe unități din țară: „Această funcție nu este ocupată în cadrul multor DSP-uri din țară, datorită faptului că trebuie scoasă la concurs și ocupată doar de către medici specialiști sau medici primari, indiferent de specialitatea studiilor , așa cum prevede art.6, alin.(2) din OMS nr.1078/2010, iar nivelul de salarizare al unui director executiv adjunct de sănătate publică, funcționar public, este mult mai mic decât al celui de medic specialist sau primar, personal contractual și deci nu au fost medici care să dorească această funcție. Mai mult decât atât «un medic nu poate fi funcționar public», potrivit prevederilor art.381, alin(2) din Legea nr.95/2006 care stipulează că: «Având în vedere natura profesiei de medic și obligațiile fundamentale ale medicului față de pacientul sau, medicul nu este funcționar public».
În acest sens, această funcție poate fi ocupată doar dacă se modifică salariul și doar dacă nu mai trebuie să fie funcție publică“.

Conform directorului DSP Gorj, funcția de medic șef a fost înființată la nivelul DSP pentru ca partea medicală să fie coordonată de către un medic, fiind ocupată de medicul Larisa Panduru, care are atribuțiile unui director medical. Cele doua posturi vacante sunt vacantate prin demisie, tot din considerente financiare.

 

„Funcțiile de conducere șef Birou sănătate publică și șef Birou inspecție și controlul factorilor de risc din mediu de viață și muncă sunt neocupate și poate conduce la apariția riscurilor de bună practică în nerealizarea activităților de control în ceea ce privește sănătatea publică“, a mai precizat prefectul după controlul efectuat.

„Doar funcția de șef Birou inspecția și controlul factorilor de risc din mediu de viață și muncă din cadrul Serviciului de control în sănătate publică a fost ocupată prin exercitare cu caracter temporar, respectiv delegare de atribuții de către un funcționar public din cadrul serviciului.

Funcția de șef serviciu control în sănătate publică trebuie confirmată prin ordin de ministru nu și cea de șef birou“, a ripostat Narcis Stoian, directorul DSP Gorj.

Prins de jandarmi în timp ce fura curent electric

ANRE face controale la distribuitorii de energie electrică

0
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a demarat acţiuni de control inopinate la şase...

Control ITM în carierele miniere. Angajați fără echipament de protecție

1
  Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a demarat un control la Complexul Energetic Oltenia (CEO),...

(VIDEO) Românii rămași în aeroporturi din cauza Blue Air, vor fi aduși cu TAROM

0
Românii blocaţi pe aeroporturile din străinătate, în urma suspendării zborurilor de către compania aeriană Blue...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!