Acasa / Actualitate / Echipa condusă de gorjeanul Mihai Toader – Pasti, locul IV în lume la concursul pentru case sustenabile

Echipa condusă de gorjeanul Mihai Toader – Pasti, locul IV în lume la concursul pentru case sustenabile

Gorjeanul Mihai Toader – Pasti a reușit să aducă pentru România clasarea pe locul IV în lume la concursul Solar Decathlon 2018 de locuințe sustenabile, care s-a desfășurat în Dubai. Poziția ocupată este o performanță istorică, fiind cea mai bună clasare a unei echipe românești la această competiție. Mihai Toader – Pasti este liderul echipei EfdeN, care a reprezentat România la această competeție.

„Rezultatul final și premiile obținute de echipa EFdeN la Solar Decathlon 2018 reprezintă o performanță unică în istoria participării României la această competiție. Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare, a avut loc în perioada 14-29 noiembrie 2018, în Dubai. EFdeN, echipa din România, a concurat alături de alte 14 echipe din 11 ţări, printre care se numără SUA, Australia, Franța, Italia, Olanda şi ţări din Asia și Orientul Mijlociu“, se arată într-un comunicat de presă emis de EfdeN.

Solar Decathlon Middle East a presupus proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Competiția a fost una extrem de dură și de exigentă: dintr-un total de 21 de case calificate pe baza concursului inițial de proiecte, numai 18 au reușit să finalizeze casele și să ajungă în Dubai, iar apoi numai 15 dintre acestea au reușit să treacă de inspecțiile preliminare și să intre efectiv în competiție.

Campioană mondială la proba de Comunicare

Echipa românescă a fost la un pas de podium. În urma mai multor probe, s-a clasat pe primele locuri. „EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon 2018, a fost desemnată campioană mondială la proba de Comunicare și dublu vicecampioană mondială la proba de Inginerie și Construcție, respectiv la proba de Condiții de Confort. Echipa României a mai obținut locul 3 la proba de Sustenabilitate. La alte 3 probe din competiție, EFdeN s-a clasat pe locul 4: Funcționalitatea Casei, Eficiență Energetică și Transport Electric. La finalul a 2 ani de pregătiri în România și 2 săptămâni de competiție în Dubai, EFdeN a terminat pe locul 4 în clasamentul general mondial“, se mai arată în comunicatul de presă.

Casa cu care a participat EFdeN în competiție se numește EFdeN Signature și a avut un buget total de aproape 4 ori mai mic decât al proiectului care a câștigat competiția, FutureHaus din SUA. Sursele de finanțare pentru realizarea casei EFdeN Signature sunt integral private, obținute din parteneriate cu peste 100 de companii comerciale, iar proiectul este unul 100% educațional și de cercetare, realizat de studenți români.

Locuința a fost construită de studenți

Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii din echipa EFdeN, mai întâi în București, în parcarea unui centru comercial din nordul Capitalei, unde a putut fi testată și vizitată de bucureșteni. Apoi a fost transportată în Dubai și reconstruită pe situl competiției, în doar 14 zile. Casa urmează a fi dezasamblată în următoarele 7 zile în Dubai, iar echipa se va întoarce în țară pe 10 decembrie.

„În spatele rezultatelor stau 2 ani de cercetare, proiectare și practică voluntară a tinerei echipe multidisciplinare formată din studenți ai 4 universități din București: Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”, Universitatea Politehnică și Universitatea București. Implicarea activă și eforturile EFdeN în direcția sustenabilității se remarcă și în proiectul energiaTa, Ghidul Condițiilor de Confort și o serie de produse sustenabile dezvoltate de organizație“, se mai arată în comunicatul de presă.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat pentru prima dată la Solar Decathlon, ediția Versailles, cu casa care acum este Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 35 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și în alte competiții.

EFdeN este cel mai important ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe website-ul www.efden.org şi pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram.

A fost inclus din generaţia 2016 Forbes 30 sub 30

Mihai Toader-Pasti este co-fondatorul si manager general al EFdeN, cofondator EnergiaTa, dar şi preşedintele FEL Romania şi copreşedinte Eisenhower Fellowships Youth Leaders şi Global Shaper. Mihai a absolvit Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu și Facultatea de Construcţii Civile din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti. Acesta a fost inclus din generaţia 2016 Forbes 30 sub 30. „Sunt gorjean si voi rămâne aşa pentru ca m-am născut şi am crescut în Tărgu Cărbuneşti, iar acolo sunt părinţii şi bunici, am făcut liceul la Târgu Jiu, primii 18 ani au fost puternic legati de aceste doua oraşe din Gorj. (…) Am rămas în ţară din dorinţa de a mişca spre bine câteva lucruri în zona sustenabilităţii, energiei şi educaţiei. Nu mi-am pus problema să plec până acum pentru că am simţit că cel mai mare impact pe care îl puteam avea este în România. Mi-am dorit să pot contribui în ţara în care m-am născut şi am crescut, motiv pentru care am co-fondat câteva proiecte care sper să devină independente de mine până la finalul lui 2018 şi să-şi continue misiunea”, a spus Mihai Toader-Pasti.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*