spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateExperţi Greenpeace in Rovinari

    Experţi Greenpeace in Rovinari

    Poluarea din oraşul Rovinari aduce motive de alarmare. Concluzia aparţine voluntarilor Greenpeace, care au venit astăzi în localitate pentru a înregistra calitatea aerului din zonă. În urma măsurătorilor, echipa de experți a stabilit că noxele emise de Termocentrala Rovinari sunt uneori de 4 ori mai mari decât limita admisă prin lege.

    Legea spune că mediile zilnice trebuie să se situeze sub pragul de 50 miligrame pe metrul cub de aer. Din păcate măsurătorile efectuate astăzi, de echipa Greenpeace arată o toxicitate în aerul respirat din ce în ce mai mare. „Astăzi, valorile se încadrează între 50 și 100 de micrograme iar comparat cu limita legală de 50 de micrograme vorbim clar de valori mari, mai ales că vorbim de o zi atât de frumoasă. Ce ne îngrijorează mai mult este că în aceleași statistici oficiale se observă că, în destul de multe zile, valorile se învârt în jurul sumei de 200 de micrograme pe metru cub”, a declarat Herwig Schuster, coordonatorul campaniei Greenpeace. Rovinărenii nu se declară surprinşi de indicii atinși. Oamenii spun că praful de cărbune așternut pe străzi se observă și cu ochiul liber. „Praful îl vedem şi pe jos şi pe rufe şi pe termopane. Sunt zile când se aşează mai rău, când schimbă ei acolo la termocentrală. De 25 de ani nu am simţit nici o îmbunătăţire”, a declarat un localnic din Rovinari.

    „Nu îţi creşte o floare, un castravete, o roşie pentru că toate se strică, toate se mănesc”, a declarat un pensionar. Autorităţile locale încearcă să găsească rezolvare. „Tot mai mult sunt necesare investiţii în spaţii verzi, fiind singura posibilitate, din punctul nostru de vedere, de a curăţa mediul. Avem probleme mari, dar încercăm să le facem faţă cum putem”, a declarat Constantin Podaru, administrator primăria Rovinari.

    Inginerul chimist din Viena face o comparație a măsurătorilor în Rovinari cu alte țări Europene. În țări precum Germania sau Austria noxele ating valoarea descoperită astăzi doar în prima zi din an, atunci când artificiile crează fum provenit de la obiecte pirotehnice folosite la împușcarea anului. Statisticile Agenției Europene de Mediu arată că numai în 2009, emisiile provenite din instalațiile industriale ale României au generat costuri de sănătate și de mediu, de peste 4,7 miliarde. Complexul Energetic Oltenia a accesat programe de modernizare a grupurilor energetice pentru adaptarea la normele de mediu impuse de UE.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: