spot_img
10 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăActualitateFabrica Siniat de la Turceni, asaltată de mii de cereri de angajare

    Fabrica Siniat de la Turceni, asaltată de mii de cereri de angajare

    Începând din toamna viitoare, Fabrica Siniat din Turceni va produce primele plăci de gips-carton folosind gips sintetic provenind de la Termocentrala Turceni a Complexului Energetic Oltenia. Încă de anul trecut, compania Siniat, membră a grupului Etex, derulează construcţia fabricii de la Turceni, destinată producţiei plăcilor de gips-carton. Potrivit lui Gheorghe Budrugeac, reprezentantul companiei Siniat, este singura unitate productivă de acest tip din România care foloseşte gipsul sintetic rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică. Prin intrarea în producţie a fabricii de la Turceni va creşte operativitatea servirii clienţilor atât la nivel naţional cât şi la export.

    Este unul dintre cele mai importante proiecte din România care pune un accent deosebit pe economisirea resurselor naturale şi protecţia mediului. Valoarea investiţiei belgienilor de la Siniat se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro. Folosind gipsul sintetic de la CE Turceni, fabrica Siniat nu trebuie să mai folosească excavarea în cariere deschise pentru a obţine gipsul necesar procesului de producţie. Întreaga linie tehnologică va fi adusă din Germania, tot personalul care va lucra la fabrica din Turceni fiind specializat în Bucureşti, Germania şi Italia. Până acum, fabrica Siniat din judeţul Gorj este ridicată în proporţie de 70%. În principiu, gipsul sintetic are aceleaşi caracteristici ca cel natural obţinut prin excavare. La data punerii în funcţiune, fabrica Siniat va avea în depozit o rezervă strategică de circa 300.000 tone de gips, care ar echivala cu o exploatare în carieră deschisă de circa 500.000 metri cubi sau 60.0000 metri pătraţi de păşune sau pădure. Materia primă pentru fabrica de la Turceni este gipsul sintetic obţinut de la Termocentrală, fără a fi nevoie de o carieră de exploatare a gipsului natural. Apa necesară procesului tehnologic (600mc-zi) este obţinută prin puţuri proprii forate pentru a limita consumul din resursele oraşului Turceni. De asemenea, apa reziduală este reciclată intern.

    Şi-au făcut singuri drumurile

    Având în vedere deschiderea fabricii Siniat de la Turceni în toamna anului 2015 şi pentru a nu deranja locuitorii oraşului prin trecerea utilajelor de trafic greu către unitatea de producţie, investitorii au construit un drum ocolitor şi a modernizat drumul existent. Infrastructura a necesitat o investiţie de circa un milion de euro, fără aportul autorităţilor locale. Toate acestea au „Compania Siniat a construit un drum propriu direct de circa un kilometru de la fabrică la DN 66, prin scurtarea a cinci kilometri de drum, evitând astfel trecerea utilajelor grele din localitatea Turceni”, a explicat Gheorghe Budrugeac, reprezentantul firmei.

    Fără ajutor din partea autorităţilor

    Aflaţi într-o vizită de lucru la fabrica din Turceni, primarul oraşului, Dumitru Gâlceavă, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, nu au putut spune prea multe despre sprijinul acordat investitorilor. Edilul Dumitru Gâlceavă a precizat că instituţia pe care o reprezintă i-a ajutat pe investitori cu eliberarea autorizaţiilor şi exproprierea cetăţenilor care deţineau terenurile în acea zonă. De precizat ar fi că primarul nici măcar nu a astupat craterele din străzile care duc la fabrica de gips-carton. „Investitorii nu ne-au cerut nimic, nici facilităţi în ceea ce priveşte taxele şi impozitele locale”, a spus Gâlceavă. De asemenea, nici de această dată Consiliul Judeţean nu a reparat drumul judeţean care duce în oraşul Turceni, drum care arată ca după un bombardament. Vicele Ciprian Florescu a declarat că acest drum nu s-a aflat pe lista investiţiilor prioritare la nivelul Consiliului Judeţean. „Priorităţile au fost altele. Îl vom repara la timpul lui”, a explicat Ciprian Florescu de la PSD.

    Mii de cereri de angajare

    Intrarea în funcţiune a fabricii va crea circa 80 de locuri de muncă în secţiile de producţie ale unităţii, joburi oferite cu prioritate locuitorilor din Turceni. Reprezentanţii companiei belgiene au primi deja mii de CV-uri atât din partea gorjenilor, cât şi din partea locuitorilor din judeţul vecin, Dolj. Investitorii mizează şi pe dezvoltarea firmelor ce oferă servicii adiacente(depozitare, transport, montaj), cu impact asupra bugetului local şi al pieţei locurilor de muncă în oraşul Turceni, dar şi în localităţile învecinate. În momentul de faţă, compania Siniat contribuie la programul de pregătire a forţei de muncă specializată în montarea sistemelor de gips-carton. Organizatorii speră ca din 2015 să implice în program şi elevii Liceului din Turceni. “Ramânem ferm ataşaţi viziunii de a fi cel mai sustenabil furnizor de plăci şi sisteme de gips-carton în pieţele pe care activăm. Efortul pentru a atinge cea mai mare sustenabilitate este o responsabilitate împărtăşită de toţi angajaţii noştri şi se regăseşte în tot ceea ce fac ei zilnic. Ne străduim să angajăm toţi partenerii în cursa noastră pentru sustenabilitate, continuând să perfecţionăm modul în care oamenii construiesc”, a spus Mark-Andre Fritsche, director general al companiei Siniat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: