20.3 C
Târgu Jiu
miercuri, august 5, 2020
Acasă Actualitate Fără note la orele de sport! Evaluarea elevilor s-ar putea face prin...

Fără note la orele de sport! Evaluarea elevilor s-ar putea face prin calificative

- Advertisement -

Evaluarea elevilor la ora de Educație Fizică s-ar putea face într-un mod diferit. Mai exact, un proiect de lege depus în Parlament prevede ca evaluarea elevilor la orele de sport să se facă prin calificative, și nu prin note, cum se întâmplă în prezent. În acest fel, elevii supraponderali nu vor mai fi descurajați să practice sportul și nu își vor mai lua scutire, consideră inițiatorii proiectului.

Mai exact, propunerea prevede adoptarea unui sistem de evaluare a performantelor sportive prin intermediul calificativelor. Exceptate de la aceasta modificare ar rămâne doar școlile cu profil sportiv. Conform proiectului de lege, în locul obisnuitelor note, elevii de gimnaziu și liceu vor primi calificative precum cei din ciclul primar.
 

Obiectivul declarat al proiectului de lege este ”menajarea susceptibilitatilor copiilor supraponderali” care, potrivit inițiatorilor, ar fi descurajați să practice sportul prin sistemul de evaluare cu note de la 1 la 10.
 

„Notele nu sunt acordate pe baza unor criterii, ci în strânsă legătură cu experiența fiecarui cadru didactic putându-se deduce că notele nu au o bază științifică bine conturată. De asemenea, sistemul cifric realizează o discriminare destul de fină, învățământul primar nefiind atât de deschis spre această discriminare, accentul trebuind a fi pus în principal pe spiritul de echipă, de cooperare și egalitate, decât pe cel de competiție”, susține inițiatoarea.
 

Aceasta susține apoi că, în cazul orelor de sport, este necesară renunțarea la note și trecerea la calificative precum „foarte bine”, „bine”, „suficient”, „insuficient” pentru ca sistemul cifric de evaluare ar descuraja elevii supraponderali de la frecventarea acestei discipline. 
 

„Copiii obezi sau supraponderali sunt adesea limitați de condiția fizică în a îndeplini anumite sarcini grele și în timpi cat mai scurți, astfel de situații conduc la renunțarea de către un numar foarte mare de elevi la orele de educație fizică și sport, prin scutire medicală”, se mai spune în expunerea de motive. 

Totuși, excluderea Educației Fizice din calculul mediei generale, i-ar putea dezavantaja pe elevii care obțin media 10 la aceasta materie. În prezent, cei cu medii mari la Educație Fizică, Desen, Muzică, sau alte materii pe care le consideră mai ușoare, reușesc să obțină o medie generală mai mare, iar mediile din timpul anului școlar sunt luate în considerare la admiterea la liceu, sau la acordarea burselor.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Dan Ilie Morega: „Am ținut la pieptul meu un șarpe…Marcel Romanescu și-a dovedit adevărata lipsă de caracter și este doar pe interes!”

Dan Ilie Morega, președintele „Institutului de Analiză, Investigații Publice și Politice”, îl critică în termeni foarte duri pe Marcel Romanescu, primarul Municipiului Târgu Jiu,...

De ce Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu?

Numele meu este Lazăr Elena Manuela, am urmat  cursurile facultății de Drept  din cadrul Universității ”Constantin Brâncuși’’ din Târgu-Jiu iar în prezent am fost...

Consiliul Județean Dolj achită despăgubiri proprietarilor de terenuri din județul Gorj

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a emis dispoziția prin care întreaga suprafață de teren supusă exproprierii în vederea derulării investiției în valoare...

Câmpeanu și Turcilă, sprijiniți pentru o nouă candidatură

Social-democrații și-au anunțat candidații pentru primăriile Runcu și Lelești. În viitoarea luptă electorală PSD va merge pe mâna actualilor primari. Primarul din Runcu Adi Câmpeanu...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini