spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateFără parada modei în şcoli

    Fără parada modei în şcoli

    Uniformele şcolare ar putea fi reintroduse în toate şcolile generale, începând cu noul an şcolar. Este vorba despre o prevedere care nu figurează în noua Lege a Educaţiei şi care dă peste cap planurile ministerului de resort. Un motiv pentru această decizie ar fi că, astfel, profesorii sau elevii cu o situaţie financiară mai proastă nu se vor simţi dezavantajaţi în faţa copiilor de bani gata.

    Ghidaţi după uniformele comuniste, când elevii trebuiau să poarte chiar şi număr de înregistrare, mai marii României pregăstesc un proiect de lege care nu este acceptat nici de părinţi dar nici de cadrele didactice. Amânată de zece ani, reintroducerea obligativităţii uniformelor şcolare reapare în prim plan. Un proiect de lege iniţiat de către deputatul PDL, Cezar Preda, le aduce în faţă elevilor o nouă ipostază a educaţiei, o nouă ţinută pe care vor fi obligaţi să o accepte, încă de la 1 septembrie anul acesta. Actul normativ stabileşte că fiecare elev va avea o ţinută standard, pantalon, respectiv fustă, cravată, respectiv eşarfă, sacou şi cămaşă cu mânecă lungă, pentru sezonul rece, respectiv vestă şi cămaşă cu mânecă scurtă pentru sezonul cald, plus un ecuson cu sigla şi numele unităţii de învăţământ. Cezar Preda, iniţiatorul acestui proiect, îşi susţine ideea, spunând că, astfel, elevii vor fi scutiţi de problema vestimentaţiei de zi cu zi. ,,Elevii vor fi scutiţi de stresul de a se decide zilnic cu ce să se îmbrace, dar vor fi feriţi şi de tentaţia de a veni la şcoală cu o vestimentaţie excentrică”, a declarat iniţiatorul.

    « Lumea e diversificată »

    Pe partea cealaltă, unii părinţi sunt categoric împotriva introducerii uniformei în şcoli. Lazăr Popescu, cadru didactic dar şi părinte, spune ,,este o prostie. Bine că nu le pune şi număr. Eu sunt categoric împotriva uniformei. Ca fost elev, actual profesor şi părinte consider că lumea e diversificată. Cum ar dacă toţi am fi la fel? Uniforma uniformizează şi sunt împotriva acestei prevederi”. Pe de altă parte, unii părinţi văd şi avantaje în această măsură. Astfel, M. Popa, spune ,,am o fetiţă în clasa a 2-a. Nu am bani să îi cumpăr mereu haine, iar uniforma ar rezolva totul. Copilul nu s-ar simţi dezavantajat faţă de colegi, pentru că toţi ar fi la fel”. Iniţiatorul proiectului declară că o astfel de măsură va stimula sentimentul de apartenenţă la grup şi va elimina discriminările, dar şi că un elev în uniformă îi va fi mai greu să cumpere alcool şi ţigări, iar profesorii nu vor mai fi inhibaţi că elevii vor fi mai bine îmbrăcaţi decât ei. În proiect se pune problema şi costului achiziţionării uniformei, care se pare, va fi suportat de primării, în cazul în care elevii beneficiază de burse sociale. Lazăr Popescu declară în acest sens ,,părinţii nu vor avea bani să cumpere uniformele, iar primăriile sigur nu vor aloca buget pentru aşa ceva. De anul acesta, bugetul primăriilor s-a redus substanţial. Sigur vor exista probleme. La Şcoala 7, din Vădeni, elevii au situaţii financiare destul de delicate. S-a gândit cineva cum îşi vor procura aceştia uniformele?” De menţionat este faptul că actul normative va fi depus oficial în Parlament la 1 februarie, iar dacă va fi acceptat, elevii ar putea avea, de anul acesta, ţinută obligatorie la intrarea în sălile de studiu.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: