Fenomen ciudat pe lacul de pe acumulare de pe Jiu: apa s-a înverzit

0
669

Apa lacului de acumulare din municipiul Târgu Jiu este acoperită cu o peliculă verde. Fenomenul este rar și nu a mai fost văzut până acum de către locuitorii municipiului Târgu Jiu. „Este prima dată când văd așa ceva. Apa lacului s-a înverzit. E ciudat să vezi lacul în acest mod. Nu știu ce se întâmplă. Nu am mai văzut nici pescari, așa cum erau înainte“, a spus un cetățean care a fost uimit de acest fenomen.

„Este un filtru natural“

Claudiu Fiu, vicepreședintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj, a spus că planat are un rol benefic pentru că reprezintă un filtru împotriva poluării: „Este un fenomen natural. Sunt anumiți factori. Când este secetă, apa devine limpede și favorizează dezvoltarea acestei vegetații. Este un lucru bun pentru că filtrează foarte mult poluarea. Imediat ce vine frigul și noaptea se mărește, vegetația dispare. Lipsa peștilor este un factor care favorizează dezvoltarea vegetației. Este o frunză deasupra apei și cu o rădăcină în apă, care oprește în acest fel pătrunderea uleiurilor sau a altor substanțe. Este un filtru natural. Planta se numește, în termeni populari, lintiță“.

Sufocă restul plantelor

Claudiu Fiu mai spune că restul plantelor din lacul de acumulare au de suferit: „Are și un alt efect. Obturează fotosinteza la restul plantelor din lac, care încep să se sufoce și dispar. Este ca în grădină, când crește o plantă peste celelalte“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here