spot_img
3.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateFestivalul de Folk, uitat de CEO şi autorităţi

    Festivalul de Folk, uitat de CEO şi autorităţi

    Conducerea Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu este foc şi pară pe autorităţile locale, ministerul Culturii şi Complexul Energetic Oltenia, după ce aceste instituţii şi-au retras sponsorizările la Festivalul de Folk cu doar două zile înainte de organizarea evenimentului. „Bani pentru spectacole cu pipiţe şi glumiţe se găsesc, dar pentru cultura noastră nu”, declară Viorel Gârbaciu după ce Festivalul Naţional de Folk de la Târgu-Jiu a fost la un pas să fie anulat din cauza lipsei banilor. Organizatorii au fost nevoiţi să ceară în stânga şi-n dreapta sprijin de la agenţii economici din judeţ. Compania Succes Nic Com din Târgu-Jiu va contribui cu produse pentru asigurarea protocolului pe parcursul Festivalului. Pe de altă parte, fostul antrenor al Pandurilor, Cristi Pustai, a fost invitat de organizatori la Festivalul Naţional de Folk şi Baladă. Profesorul este un mare iubitor de folk.

    Festivalul de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului” se va organiza în week-end, deşi acum două zile exista pericolul ca evenimentul să nu se mai desfăşoare din cauza lipsei de fonduri. Ministerul Culturii şi Complexul Energetic Oltenia au refuzat să mai sponsorizeze Festivalul de cultură, iar directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu a fost nevoit să găsească, într-un timp destul de scurt, alţi sponsori. Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Şcolii Populare de Artă şi directorul festivalului, a mulţumit celor doi sponsori Succes Nic Com şi Comtec. „Fondurile pe care le-am cerut la Ministerul Culturii ne-au fost refuzate, apoi am cerut sprijin la Complexul Energetic Oltenia, ne-au refuzat şi şefii companiei. Festivalul se va ţine aproape în aceleaşi condiţii, tot trei zile, tot la Teatrul de Vară dacă vremea ne va lăsa. Le mulţumesc unor prieteni dragi unor prieteni care ne ajută anul acesta cu sonorizarea, este o firmă din Zalău, care nu ne cere niciun ban. Le mulţumesc celor doi sponsori ai noştri, Comtec şi compania Succes. Îi mulţumesc prietenei noastre Nicoleta Sarcină care ne ajută cu produse anul acesta”, a prezentat Iani Gârbaciu. Directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, Viorel Gârbaciu, s-a arătat destul de indignat că autorităţile locale şi judeţene, dar şi marile companii ale statului au refuzat să mai sprijine financiar organizarea Festivalului Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului” din acest an. Pentru organizarea Festivalului, Şcoala Populară de Artă avea nevoie de 650 de milioane de lei vechi, dar bugetul a fost redus sub 500 de milioane de lei.

    „Sunt extrem de dezamăgit de modul în care lumea politică din satul ăsta, cu deputaţi şi chiar cu miniştri, şi de felul în care privesc cultura aceşti oameni, nu de acum, ci de mulţi ani. Ţinem o orchestră de Cameră care dă un concert pe lună şi care, exceptând primii trei ani de la înfiinţare, n-a mai fost plătită decât de vreo două-trei ori de Consiliul Judeţean pentru concertele de Crăciun, şi o singură dată de CEO cu 15.000 de lei, în timp ce pentru spectacole cu pipiţe şi glumiţe se găsesc întotdeauna bani, dar pentru cultura noastră nu. N-am nimic împotriva altor genuri artistice, dar cred că sunt anumite evenimente care nu trebuie să lipsească dintr-un oraş care se vrea cultural”, a mai declarat Viorel Gârbaciu privind dezinteresul pe care autorităţile îl au faţă de susţinerea culturii gorjeneşti.

    Pustai, la festival

    Fostul antrenor al Pandurilor, Cristi Pustai, revine la Târgu-Jiu, în week-end, pentru a participa la Festivalul Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului”, eveniment organizat de Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu. Pe perioada antrenoriatului la Pandurii, Pustai, un iubitor de folk, s-a împrietenit cu directorul Şcolii Populare de Artă, Viorel Gârbaciu, iar tehnicianul de la Mediaş şi-a anunţat prezenţa la Festival. Timp de trei zile, în perioada 8-10 august 2014, oraşul lui Brâncuşi va fi gazda celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folk şi Baladă “Poarta sărutului”. Prin urmare, vineri, 8 august, şi sâmbătă, 9 august, începând cu ora 19:00, numeroşi interpreţi şi grupuri folk, din toate colţurile ţării, vor concura pentru trofeul acestui important eveniment cultural. Seară de seară, de vineri până duminică, pe scena Teatrului de Vară din Târgu-Jiu, după concurs, vor susţine recitaluri extraordinare artişti de marcă ai muzicii folk între care Emeric Imre, Andrei Păunescu, Adrian Ivaniţchi, Ovidiu Mihăilescu & Trupa Joi, Vasile Mardare, Florin Carmen, Eugen Avram, Ioan Mateiciuc, Doru Stănculescu & Sorin Minghiat, Dan Vană, dar şi invitaţi de marcă din Serbia şi Bulgaria, precum şi câştigătorii ediţiei a XII-a. Duminică, 10 august, după Gala laureaţilor şi festivitatea de premiere, concertează Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Dinu Olăraşu, Maria Gheorghiu şi Adi Beznă. Preşedintele juriului este Doru Stănculescu. Intrarea este liberă.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: