spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateFestival de artă urbană: un artist din Argentina vine să înfrumusețeze clădirile...

    Festival de artă urbană: un artist din Argentina vine să înfrumusețeze clădirile din Târgu Jiu

    Șase artiști de street art din Argentina și România vor participa la cea de-a treia ediție a Festivalului de artă urbană Strad’Art, care se va desfășura în municipiul Târgu Jiu în perioada 9-15 august. Picturile murale vor fi realizate de Alaniz din Argentina și talentații artiști români Lost Optics, Mazerschi/Comunitatea 156, Pandele, Pisica Pătrată și Wanda Hutira.

    Tema festivalului din acest an va fi revoluție, având în vederea aniversarea bicentenarului Revoluției condusă de Tudor Vladimirescu. „2021 este anul bicentenarului revoluției condusă de Tudor Vladimirescu, de unde tema festivalului: „REVOLUȚIE”. Ideea de „revoluție” va fi abordată într-un mod unic, de fiecare artist în parte, cu scopul de a stârni evoluția culturală a societății din care facem parte“, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Târgu Jiu.

    Unde vor fi realizate lucrările

    Cea mai mare parte a desenelor vor fi realizate în cartierul 9 Mai,  unde două școli gimnaziale și mai multe blocuri vor fi însuflețite.

    „Epicentrul zonei de intervenții artistice este Cartierul 9 Mai, unde se propune înzestrarea acestei zone, cu un nucleu de artă urbană, pentru a funcționa ca o nouă zonă culturală a orașului. Picturile murale și spectacolele stradale care vor avea loc în timpul festivalului, au rolul de a avea un impact socio-cultural pozitiv pentru locuitorii acestui cartier. În zonă se vor picta pereții școlilor “Pompiliu Marcea” și “Constantin Brâncuși”,  precum și calcanul unui bloc de locuințe.

    Alte intervenții artistice vor avea loc pe pereții Colegiului Tehnic «Ion Mincu»,  la Muzeul de Artă, precum și la Colegiul Național «Tudor Vladimirescu»“, se mai arată în comunicatul de presă.

    Expoziții neconvenționale și workshop-uri

    Fiecare zi a festivalului va găzdui diferite expoziții neconvenționale și workshop-uri, în spații precum Muzeul Național «Constatin Brâncuși» și Biblioteca Județeană “Christian Tell”, dar și manifestări artistice create în colaborare cu festivaluri internaționale de artă stradală din Hong Kong și Lima, Peru.

    „Ediția de anul acesta a festivalului continuă misiunea de explorare și redescoperire a mediului urban, prin intervenții artistice, acțiuni și experiențe urbane diferite, care vor transforma orașul nostru într-un oraș avangardist, participativ, colorat, amabil și deschis din punct de vedere cultural și social.

    Strad’Art devine astfel unul dintre festivalurile importante dedicate artei urbane din România, cu o prezență internațională încă de la prima ediție“, au mai transmis organizatorii.

    Strad’Art este un eveniment organizat de Primăria Municipiului Târgu Jiu, curatoriat de Adrian Oniga.

    Festivalul de artă stradală din Târgu Jiu a început în anul 2019

    Strad’Art este un festival internațional de artă urbană din orașul Târgu Jiu, care a luat naștere în anul 2019.

    Arta urbană este o formă de exprimare artistică dezvoltată în spațiul public, în scopul interacțiunii cu orașul și locuitorii săi. Arta și creativitatea sunt niște ustensile foarte utile pentru a crea o comunitate mai bună. „Suntem convinși că orașul oferă cel mai bun scenariu și cel mai bun loc de intervenție artistică.

    Strad’Art acordă o atenție sporită asupra coabitării locuitorilor spațiului urban și al procesului creativ. Pe de altă parte, unul dintre principiile festivalului este ca toate lucrările să se efectueze în același timp, acest lucru oferind artiștilor posibilitatea să împartă între ei mai mult decât câteva spray-uri, pensule sau diferite profiluri artistice.

    Strad’Art este mai mult decât un festival, este o platformă pentru creativitate, artă și participare în acțiuni culturale și sociale. Este convergența diferitelor audiențe, un punct de întâlnire a generațiilor și de recuperare a spațiului public, transformându-l într-un loc de bucurie, educație și de reflecție“, a spus Adrian Oniga, curatorul festivalului.

    Suma alocată pentru organizarea festivalului este de 100.000 de lei. „Toate clădirile pe care vor fi realizate picturile nu vor intra în reabilitate cel puțin trei ani de zile. O să se refacă pictura pe grădinița din Debarcader, care a fost renovată și desenul a dispărut. Era nevoie de anveloparea și modernizarea acelei grădinițe“, a precizat primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: